Megamozog

6397_1496Krátko po zábavne zlom Gruovi z animovaného rodinného 3D filmu Ja, zloduch, prišiel do kín iný americký animovaný rodinný 3D zloduch – Megamozog. Obaja majú problém s rodičmi, rečovú vadu a žiadnemu z nich nechýbajú komickí pomocníci. Oba filmy sa na seba ponášajú i kladnou odozvou u publika aj u kritikov. No kým roztomilý Ja, zloduch smeroval k rodinám s menšími deťmi, Megamozog je aj na BD skôr zábava určená starším a pokročilým.

Je poučenou a hravou variáciou na typický americký fenomén superhrdinov, ale ide aj ďalej – on o fenoméne superhdinov premýšľa, analyzuje ho, skúma. Rozhľadene, zručne a v intenciách žánru narába s motívmi zo Supermana, Batmana, Flasha Gordona, Ghost Ridera, X-Menov, Green Lantern, Watchmenov a ďalších. Nechýba ani množstvo funkčne využitých odvolávok na populárne filmy či reálie z minulosti a súčasnosti amerického šoubiznisu.

megamysl1302049948_bigBlu-ray Disc prináša verziu s klasickým dvojdimenzionálnym obrazom, 3D príde na rad neskôr. Obraz v úplnom vysokom rozlíšení je oveľa lepší ako ten na DVD, voči ktorému sa zniesla spŕška výhrad. Skvelé sú aj farby, detaily a ostré línie v pozadí - najmä tie robili na DVD často problém. Osemkanálový zvuk Dolby TrueHD 7.1 v kvalite nijako nezaostáva. Hudba, ruchy a efekty, vo filme tohto typu také dôležité, tu znejú mohutne, čisto a naplno. Napokon – zvuk na disku je presne taký, s akým šiel film do kín. Miesto sa našlo aj na hrsť exkluzívnych, zábavných a hravých bonusov vo vysokom rozlíšení, nechýbajú vystrihnuté scény v HD. Za absenciu slovenského dabingu, ktorý poznáme z kín a vieme, že bol vynikajúci, však musíme disku ubrať zopár pomyselných bodov z hodnotenia. Obchodnícka logika v tejto sfére pokrivkáva na obe nohy. Distributéri vysvetľujú, že Blu-ray je na Slovensku len málo rozšírený formát, a tak sa nevyplatí pridávať slovenčinu do zvukových stôp či medzi titulky. Pravda je však opačná: aby BD prenikol medzi ľudí, musí ponúkať viac - a nie menej - ako DVD. Bonusy vo vysokom rozlíšení sú síce fajn, ale slovenský dabing, známy z kín, je nevyhnutný základ. Kým budú sami distributéri klásť formátu Blu-ray Disc takéto prekážky v možnosti masovejšieho rozšírenia, dovtedy nemôžu čakať, že by popularita BD mohla výraznejšie narásť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.