Krotká (Francúzsko-Holandsko-Nemecko-Lotyšsko-Rusko-Ukrajina)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 
krotkaUne femme douce / Кроткая / Лагідна / A Gentle Creature
143 minút.
Scenár a réžia: Sergej Loznica. Kamera: Oleg Mutu. Strih: Danielius Kokanauskis. Účinkujú: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov, Lija Achedžakova, Boris Kamorzin, Viktor Nemets a ďalší.
Slovenská premiéra 12. októbra 2017
V roku 1967 žiarila Magda Vášáryová v hlavnej role filmu Stanislava Barabáša Krotká podľa poviedky F. M. Dostojevského o mladučkej manželke starého muža. O dva roky rovnakú predlohu sfilmoval Robert Bresson s Dominique Sandovou. Poviedkou sa (oveľa voľnejšie) najnovšie inšpiroval aj na Ukrajine pôsobiaci bieloruský filmár Sergej Loznica (Moje šťastie, V hmle, Austerlitz). Príbeh jeho Krotkej, ktorá mala premiéru na festivale v Cannes, je však úplne iný: Jedného dňa sa ruskej žene v zapadnutej dedinke vráti balíček, ktorý poslala uväznenému manželovi. Plná obáv sa vydáva na pitoresknú cestu do odľahlej časti krajiny, kde stojí väzenie. Čaká ju byrokratická absurdita, vierolomné charaktery, krivdy, násilie i poznanie, že väzenie sa nekončí stenami a ostnatými drôtmi, ale pokračuje ďaleko za ich hranice. Loznicov najnovší film je nekompromisnou alegóriou stavu ruskej duše i súčasnosti väzenstva ako dedičstva Stalinovho sociálneho inžinierstva, súčasti štátnej mašinérie a nástroja vládnej moci.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.