Underworld: Krvavé vojny (Underworld: Blood Wars)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Vojny4 resizeHoci Underworld nepatrí a zrejme nikdy nebude patriť k vyložene úspešným značkám, svoje publikum si dokázala nájsť. Napokon, je tu s nami už dlhých trinásť rokov, aj keď za ten čas vuniklo iba päť filmov. Po boji v podsvetí a boji v podsvetí 2 sa séria vrátila k úplným začiatkom. Vzbura Lykanov bola totiž prequelom ságy a ústredná hviezda ságy, Kate Beckisale, v nej, až na zopár archívnych záberov, vôbec nefigurovala. V prebudení sa však ochotne vrátila a ústredným ťahúňom je aj v novom diely nazvanom Underworld: Krvavé vojny.

Samotnú zápletku asi nemá zmysel siahodlho riešiť. Krvavé vojny sú skrátka ďalšou zameniteľnou kapitolou ságy, kde si upíri a vlkolaci, tu pomenovaní ako lykani, idú po krku a pokiaľ je to možné, konflikty riešia strelnými zbraňami. Upírka Selene je stále na úteku, po tom, čo ju zradil vlastný rod, no už čo nevidieť má zohrať dôležitú úlohu vo Vojny8 resizevečnom boji týchto dvoch znepriatelených frakcií. No veď to poznáte. A nemusíte mať obavy, že sa budete v deji, či postavách strácať. Prípadné obavy sa rýchlo rozplynú po svižnej úvodnej rekapitulácii, ktorá dokáže spoľahlivo ušetriť čas strávený sledovaním predošlých dielov.

Ak patríte k tým, čo majú túto sériu radi, novú časť si pravdepodobne užijete, ako aj tie staršie. Ak sa však radíte do opačného spektra divákov, Krvavé vojny na tom nezmenia vonkoncom nič. Na scenári Coryho Goodmana je najzaujímavejšie asi to, že sa chvíľami snaží až o shakespearovskú dramatizáciu, lenže ploché postavy so skratkovitými motiváciami a nezaujímavé dialógy robia filmu Vojny2 resizeopačnú službu. Na jednej strane je sympatické, že sa stále niečo deje, no už menej to, ako sa to deje. Rýchlo tempo si skrátka vyberá daň v podobe odfláknutých zvratov, ktoré zákonite nemajú taký dopad, akoby mohli mať.

Avšak na Underworld asi nikto nechodí kvôli príbehu. Samotná akcia je síce obstojná, i keď nie priamo vynikajúca. V celovečernom filme debutujúca režisérka Anna Foerster (seriály Myšlienky vraha, či Cudzinka), každopádne dokázala zapadnúť do celkového súkolia a po vzore svojich predchodcov Vojny6 resizesa nevyhýba ani krvavejším scénam. Nič viac sa od nej asi ani nedalo čakať. Oproti Prebudeniu je však akcie predsa len o niečo menej, a to už je rozhodne škoda. Kým štvorka vliala do série novú krv tým, že rezignovala na niektoré zbytočné motívy a sústredila sa na to, čo jej ide najlepšie, päťka je znova o niečo klasickejšia. No ak patríte ku skalným fanúšikom, zrejme vám to bude jedno.

Krvavé vojny sa, našťastie, môžu oprieť aspoň o tradične nezlyhávajúcu Kate Beckinsale. O nejakom herectve sa pochopiteľne nedá hovoriť, ale jej prítomnosť vie stále rovnako potešiť oko diváka a jej charakter si navyše ako jediný Vojny5 resizedokáže ako - tak vybudovať výraznejšie sympatie k divákovi. Televíznych fanúšikov môže uspokojiť aj hojná účasť seriálových hercov (Charles Dance, Tobias MenzesHra o tróny, Lara Pulver, James Faulkner – Da Vinciho démoni...), aj keď nemajú veľkú šancu sa predviesť. Slovenský, či český divák však má k dispozícii aj ďalší milý bonus – piaty diel sa totiž z veľkej časti nakrúcal v Prahe a možnosť vidieť na plátne viaceré známe miesta, rozhodne poteší.

Underworld: Krvavé vojny  v zásade dodal to, čo sľubovali Vojny9 resizetrailery a ústredný konflikt tiahnuci sa rokmi nijak zvlášť neposunul. Vyložene uspokojivých momentov, kde možno zaradiť aj likvidáciu oboch ústredných antagonistov, veľa neposkytol a vysoké očakávania rozhodne nie sú na mieste. Oceňujem však aspoň záver, ktorý trochu pozmenil rozostavanie na šachovnici, i keď je otázne, do akej miery sa to vôbec prejaví. Šiesta časť je, ako inak, v pláne, no vlastne by vôbec neuškodilo, ak by bola po vzore o niečo úspešnejšej série Resident Evil tou poslednou kapitolou.

Vojny11 resizeUnderworld: Krvavé vojny (Underworld: Blood Wars), USA,  2016
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Anna Foerster
Scenár: Kyle Ward, Cory Goodman
Kamera: Karl Walter Lindenlaub
Strih: Peter Amundson
Hudba: Michael Wandmacher
Hrajú: Kate Beckinsale, Theo James, Lara Pulver, Charles Dance, Bradley James, Tobias Menzies, Alicia Vela-Bailey, James Faulkner, Oliver Stark, Daisy Head, Peter Andersson, Brian Caspe, David Bowles, Blažena Hlasová, Jakub Hajner, Miroslav Lhotka a ďalší.
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 1. decembra 2016
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.