Muži v nádeji (Muži v naději)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 


Muzi_v_nadeji_3_resizeJiří Vejdělek odštartoval svoju kariéru s celovečernou hranou tvorbou v roku 2006  komédiou Účastníci zájazdu, ktorú nakrútil podľa bestselleru Michala Viewegha. O rok neskôr nasledovala roadmovie Roming a v tom istom roku snímka Václav. Za úlohu vo filme Václav získal Ivan Trojan Českého leva a Jan Budař takisto za vedľajšiu rolu. Na MFF v Šanghaji zasa ocenili Zlatým pohárom  herecký výkon Emílie Vášáryovej a Jiřího Vejdělka a Marka Epsteina  za najlepší scenár.  Po úspešnej komédii Ženy v pokušení sa tentoraz venuje mužom vo filme Muži v nádeji.

Režisér patrí k najúspešnejším tvorcom strednej generácie a hovorí sa, že dokáže skĺbiť kvalitu s komerčnou úspešnosťou, čo sa málokomu darí. Vo filme Muži v nádeji je autorom scenára, režisérom a tiež producentom. „Je na čase, aby v ženskej totalite, ktorá nás Muzi_v_nadeji_2_resizeobklopuje, konečne niekto našiel odvahu a povedal o mužoch pre zmenu niečo pravdivé a úprimné, i keď mu hrozí, že za to bude verejne vykastrovaný,“ hovorí  Vejdělek. Hrozba vykastrovania mu nehrozí, lebo napriek tomu, že je to film o mužoch a pre mužov, neodpustil si  nahliadnuť aj do ženskej duše. A to len tak nevinne na okraj, ale zásadne. Chlapi sú síce neverníci, klamári, ale ani nežné pohlavie sa zahanbiť nedá a tiež hrá svoje tajné, zákulisné hry. O čo v tejto komédii, ktorá nasleduje po najúspešnejšom českom filme Ženy v pokušení (videlo ho vyše milión dvesto tisíc divákov), ide. O neveru, ktorá vraj zachránila už nejedno krachujúce Muzi_v_nadeji_9_resizemanželstvo. Bolo by to však veľmi zjednodušené keby sme ostali len pri tomto konštatovaní, dokonca aj vtedy, keď režisérovi išlo predovšetkým o to, aby diváka zabavil, a to sa mu podarilo dokonale. V porovnaní so „ženami v pokušení“  by však „muži v nádeji“ ťahali za kratší koniec. Nie preto, že boli prvé, ale preto, že sa tvorcovia uchýlili k mnohým zbytočným klišé, kĺžu viac po povrchu ako dámy, ktoré povedali na seba všetko, čo sa len dalo. Muži tiež odkrývajú svoje tajné túžby a neresti, ale podstatu povie aj tak žena jedného z hlavných hrdinov: „Nie je dôležité za akými ženskými chlap uteká, ale ku ktorej sa vracia.“ A „muži v nádeji“ sa tohto princípu držia. A zrazu máme pred sebou pravdepodobný príbeh plný emócií, s nadmierou zábavných situácii, s plným priehrštím nápadov, ako sa vrátiť domov bez poškvrny. 

Hlavnými hrdinami sú penzista Rudolf, ktorý robí taxikára a jeho utiahnutý, manželkou šikanovaný zať, Ondřej. Dominantného Rudolfa jeho pasivita rozčuľuje a všemožne sa ho snaží prevychovať. Prevychovať na svoj spôsob – behať za ženami, podvádzať, ale doma sa nič nesmie prevaliť. To by však nesmeli byť na svete zvedavé ženy, aby sa situácia nezamotala. Zárukou šťastného spolužitia je podľa Muzi_v_nadeji_1_resizeneho, že žena musí o muža bojovať a v nijakom prípade sa nesmie nudiť. Aby sa jeho jediná dcéra nenudila, dohodí najskôr sebe, potom zaťovi, krásnu Šarlotu a manželstvo zrazu prekvitá. Je to až príliš krásne, aby to dlho vydržalo a pochopiteľne bude situácia neudržateľná. Cigánstvo a zatĺkanie má krátke nohy. Vinníci trestu uniknú, nevedno či sa ponaučili, svoje nerozvážnosti však budú mať celý život pred očami. Viac z deja neprezradím, lebo príbeh má v istom momente aj tragikomický rozmer, ale toto prekvapenie čaká na divákov.

Muži v nádeji je vydarená komédia, založená na vtipných a Mui_v_ndeji_10_resizetrefných dialógoch (to je jej najväčší klad), na hereckých výkonoch predovšetkým Bolka Polívku a Jiřího Macháčka a ,našťastie, sa netvári na viac, ako útočiť na bránicu diváka.  Režisér vedel, že keď vsadí na tandem Polívka – Macháček má už vopred vyhrané. Navyše mu Polívka neuletel do „bolkovín“ a hral so šarmom postavu neverníka Rudolfa. Presvedčivo vyučuje svojho zaťa o záludnostiach manželského života, zaúča do tajov milovania, podvádzania, ale obetavo ťahá za neho aj horúce gaštany z ohňa. A tie by utiahnutého Ondřeja poriadne popálili. Jiří Macháček je mimoriadne tvárny a obsadzovaný herec, videli sme ho vo filmoch Občiansky preukaz, Vratné lahve, Nestyda, Ženy v pokušení a teraz sa predstavil ako utiahnutý, milujúci manžel, ktorého prvoradou povinnosťou  je oplodniť svoju ženu, čo sa nedarí. Nedarí až dovtedy kým na scénu nevstúpi pôvabná a živočíšna Šarlota. Na margo manželky (Petra Hřebíčková) a milenky (Éva Vica Kerekes)  nutné podotknúť, že sú viac na okrasu a pre mužov bude radosť sa  na ne sa pozerať. Tým nechcem Muzi_v_nadeji_8_resizepovedať, že ich herecké výkony sú len ilustračné a povrchné, ale výrazné mužské proťajšky ich zatienili. Nepodarilo sa im to už v prípade Simony Stašovej v úlohe chápavej a Rudolfom podvádzanej manželky Marty. Stašová má azda najmenší priestor, ale o to viac hýbe dejom a dáva mu v istom momente aj nečakaný iný rozmer. Marta je katalizátorom vzťahov v rodine, ona učí dcéru mužov chápať, ona si dokáže poradiť aj so záletným Rudolfom. Nakoniec ani nevieme, kto s kým vlastne viac vybabral. Diskusia na tému, či môže byť nevera základom šťastného manželstva, sa v Mužoch v nádeji prikláňa na stranu nevery. Pripusťme, že je to tak a nemoralizujme. Nemoralizujme a veľmi sa nad tým ani nehodno zamyslieť, lebo snímka možno mala väčšie ambícii, výsledok však ponúka len kultivovanú a vtipnú zábavu, čo nie je málo.

Muzi_v_nadeji_7_resizeVejdělek vie, že dialógy sú vo veselohre, ktorá nestavia na situačnej komike, mimoriadne dôležité. Dal si (ako vždy) na nich záležať a na začiatku filmu až do takej miery, že sa herci až príliš precízne pohrávali s textom, čo sa neskôr, našťastie, stratilo. Rozhodne sa však nestane, že sa na tejto komédii dobre zasmejete, ale na hlášky, či vtipné životné sentencie, si sotva spomeniete. Nezabudnete na ne, lebo im nechýba jemný erotický náboj, a to bez fekálneho humoru, ktorý sa v kinematografii rozrastá ako zhubné nádory. Muži v nádeji sa dostanú, napriek niektorým výhradám, aj v kontexte českej tvorby na  jedno z čelných miest a v porovnaní s niektorými bezduchými americkými komédiami, je priam odvaha film porovnávať. Porovnať neporovnateľné sa totiž nedá. Keď máte radi inteligentný, nezaťažujúci humor –  želáme dobrú zábavu.


Muzi_v_nadeji_resizeScenár a réžia: Jiří Vejdělek, ČR,SR,  2010
Kamera: Martin Šácha
Strih: Ondřej Hokr
Hudba: Jan. P. Muchow
Architekt: Miloš Býček
Kostýmy: Katarína Štrbová – Bieliková
Zvuk: Marek Hart
Producenti: Tomáš Hoffman, Jiří Vejdělek
Herci: Jiří Macháček, Bolek Polívka, Simona Stašová, Petra Hřebíčková, Eva Vica Kerekes, Emma Smetana, Lukáš Langmajer, Michal Novotný, Hynek Čermák. Filip Antonio, Michal Novotný
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.