Film Dobrá smrť bude súťažiť na festivale Jeden svět

Dobrasmrt resizeFilm Dobrá smrť  figuruje v Českej súťaži na obľúbenom Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět. V Prahe ho uvedú až trikrát: 9., 10. a 15. marca 2019. Podľa programového riaditeľa Ondřeja Moravca je to jeden z tohtoročných najpozoruhodnejších filmov na danú tému.

Skutočný príbeh Angličanky Janette sprevádza otázka - sme vlastníkmi života, alebo život vlastní nás? Snímku režiséra a producenta Tomáša Krupu uvidia aj návštevníci festivalov 4 živly v Banskej Štiavnici a Febiofest v Bratislave. Do slovenských kín film vstupuje 21. marca 2019, vďaka distribučnej spoločnosti Continental film.  „Téma eutanázie je THEGODDDEATH resizeveľmi citlivá problematika. Pri spracovaní si vyžaduje maximálny jemnocit a ten sa tvorcom podarilo docieliť. Tému smrti, umierania či samovraždy sme v tohtoročnom výbere Jedného sveta zaznamenali citeľne viac než v predchádzajúcich ročníkoch. Film Tomáša Krupu patril k tým najpozoruhodnejším na danú tému – a to práve vďaka veľmi intímnej kamere a blízkosti hlavnej hrdinky,” povedal programový riaditeľ festivalu Jeden svět Ondřej Moravec.  

Film, ktorý je koprodukciou Slovenska – Česka – Francúzska – Nemecka - Rakúska, zaradili organizátori do programu trikrát: 9. marca 2019 (Atlas, veľká sála), 10. marca 2019 (Světozor, malá sála), 15. marca 2019 (Městská knihovna, veľká sála). Projekcie podporia osobnou účasťou tvorcovia filmu - režisér a producent Tomáš Krupa spolu s kameramanom Ondřejom Szollosom, strihačom Petrom Kudličkom a českou koproducentkou Dagmar Sedláčkovou. „Spoločne so slovensko-českým filmovým štábom som mal to privilégium prijať pozvanie od Angličanky Janette, aby sme zdokumentovali jej príbeh a osud. Prvé festivalové publikum, ktoré videlo náš film vo svetovej premiére v Jihlave na tamojšom medzinárodnom festivale dokumentov, po projekciách s nami intenzívne diskutovalo. Ukázalo sa, že príbeh Janette divákov osobne oslovil a prijali jej výpoveď za svoju, akoby otvorila ich vnútorné témy, zdieľali s nami svoje intímne zážitky s odchodom svojich blízkych. Film ukázal, že na ľudí pôsobí nad rámec témy eutanázie. Aj tento záujem vnímam ako potvrdenie toho, že smrť nás ako téma zaujíma a skutočné, silné autentické príbehy nás neprestávajú vyzývať k tomu, aby sme premýšľali o svojich životoch; a to je pre mňa, ako pre filmára, dobrá správa. Teším sa na ďalšie stretnutia s divákmi,“ povedal Tomáš Krupa.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.