O tele a duši (Maďarsko 2017)

o tele a dusiTeströl és lélekröl
116 minút.
Scenár a réžia: Ildikó Enyedi. Kamera: Máté Herbai. Strih: Károly Szalai. Hudba: Ádám Balázs. Účinkujú: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Zsuzsa Járó, Attila Fritz, Rozi Székely, Nóra Rainer-Micsinyei, Pál Mácsai, Éva Bata, Barnabás Horkay a ďalší.
Slovenská premiéra 5. októbra 2017
Vo februári na berlínskom filmovom festivale nečakane triumfovala maďarská komediálna dráma scenáristky a režisérky Ildikó Enyediovej. Už v roku 1989 sa preslávila dlhometrážnym hraným debutom Moje XX. storočie (Zlatá kamera MFF v Cannes). Po osemnástich rokoch a šiestich snímkach, ktoré sme v našich kinách nevideli, prichádza jej víťaz z Berlína – nekonvenčná love story dvoch rôzne zmrzačených ľudí: starnúceho riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja, ohromení zistením, že sa im snívajú rovnaké sny, sa ich postupne pokúšajú naplniť. Spolu. „Ľahko excentrická, taktilná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, beštiality a humanity, duše a tela,“ píše distributér, nech to už znamená čokoľvek – a pokračuje v podobnom duchu: „Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu, ťaží z výraznej vizuálnosti: z precíznych geometrických kompozícií, neokázalého prelínania lyrickosti a brutality, symbolického využitia farieb i sústredenej práce s hercami.“ My len dodajme, že predstaviteľka hlavnej ženskej roly, maďarská herečka Alexandra Borbélyová, sa v roku 1986 narodila v Nitre.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.