Ťažká duša (Slovenská republika 2017)

tazka dusa71 minút.
Scenár, réžia, kamera: Marek Šulík. Strih: Peter Kotrha, Marek Šulík. Účinkujú: Gizela Čonková, Terézia Polhošová, Viera Mižigarová, Tomáš Mižigar, Adrián Mižigar Peter Mižigar, Marko Mižigar, Tomáš Durkáč, Valéria Mišalková, Anna Mižigarová, Artur Mišalko, Gustáv Dunka, Erik Dunka, Svetlana Bandiová, Alžbeta Žigová, Anna Michalíková, Jozef Dreveňák ml., Jozef Dreveňák st., Blanka Balogová, Katka Bystrá, Irena Pokutová, Emil Pokuta, Béla Pokuta a ďalší.
Slovenská premiéra 5. októbra 2017
Dokumentárny film Ťažká duša je vhľadom do sveta tradičnej rómskej hudby. Autori  sa v troch príbehoch snažia sledovať, akým spôsobom sa autentické žalostné piesne prenášajú z generácie na generáciu, respektíve ako zanikajú. Ide vždy o vzťah detí a ich rodičov či prarodičov, pretože práve pre rómsku rodinu je hudba dôležitým emocionálnym katalyzátorom. Tragikomické situácie dopĺňajú dokumentačné intermezzá, ktoré vznikli počas výskumných ciest etnomuzikologičky Jany Belišovej a jej tímu. Film s pôvodným názvom Dajoreske giľi (v preklade z rómskeho jazyka znamená Mamina pieseň) má štruktúru troch poviedok, z ktorých každá zaznamenáva iný príbeh, inú podobu prenosu a zachovávania rómskej hudby. Je súčasťou etnomuzikologického projektu Šilalo paňori / Studená vodička. Projekt Žalostné piesne slovenských Rómov v kontexte životných príbehov bol podporený Agentúrou na podporu výskumu a vývoja.
Foto: Filmtopia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.