Križiačik (Česká republika-Slovenská republika-Taliansko 2017)

kriziacikKřižáček
87 minút.
Scenár: Jiří Soukup, Václav Kadrnka. Réžia: Václav Kadrnka. Kamera: Braňo Pažitka. Strih: Pavel Kolaja. Hudba: Vojtech Havel a Irena Havlová. Účinkujú:  Karel Roden, Aleš Bílík, Matouš John, Jiří Soukup, Michal Legíň, Jana Oľhová, Ivan Krúpa, Eliška Křenková, Tomáš Bambušek, Petr Cemper a ďalší.
Slovenská premiéra 28. septembra 2017
Najviac diskusií a nespokojnosti tohto roku nevyvolal verdikt poroty na festivale v Benátkach, Berlíne ani Cannes, ako býva zvykom – ale v Karlových Varoch! Krištáľový glóbus MFF Karlove Vary 2017 si odniesla poetická snímka česko-britského filmára Jiřího Kadrnku, veľmi voľne inšpirovaná epickou básňou Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček z roku 1906. V roku 2011 Kadrnka na seba upozornil úspechmi 75-minútovej rodinnej drámy Osmdesát dopisů, venčenej cenami z viacerých festivalov aj Cenou RWE pre objav roku na Cenách českej filmovej kritiky. Novinka mení tému i čas, nie však imagináciu. Vrcholí temný stredovek. Chlapec Jeník (Matouš John) utiekol z domu uchvátený rozprávaním o detských križiackych výpravách. Jeho otec, rytier Bořek (Karel Roden), sa vydáva na cestu, aby ho našiel. Otcova výprava je zároveň púťou do jeho vlastného podvedomia, v ktorom sa stretáva so svojím najväčším strachom. Nachádza miesta, kde sa syn objavil, vždy však príde neskoro. Stretá len svedkov, ktorí mu poskytujú primálo informácií na to, aby z nich mohol poskladať osud svojho syna. A najmä nájsť ho.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.