V cykle Music & Film sa predstaví Led Zeppelin

Lumierelogo resizeV stredu 12. júla o 20.30 hod. sa na najväčšie plátno Kina Lumière vráti kapela Led Zeppelin, ktorá cyklus Music & Film pred štyrmi rokmi otvárala. Tentoraz kino premietne film Led Zeppelin: The Song Remains The Same z roku 1976, ktorý zachytáva legendárny koncert skupiny v newyorskej Madison Square Garden. Reštaurovanú verziu filmu uvedie dramaturg cyklu Miro Ulman.

„Film zachytáva legendárny koncert Led Zeppelin v newyorskej Madison Square Garden v roku 1973 a prestriháva ho zábermi zo súkromia členov kapely. Výsledkom je jedinečný pohľad na Roberta Planta, Jimmyho Pagea, Johna Paula Jonesa a Johna Bonhama v období, keď boli na vrchole svojej slávy. Neopomenuteľnou súčasťou filmu je aj manažér kapely Peter LedZepelin resizeGrant, ktorý vo filme pohotovo rieši všetky vzniknuté problémy. Film má úžasnú atmosféru a ide z neho dobrá energia, i keď jeho najdôležitejšou časťou je hudba,“ hovorí Miro Ulman. Film Led Zeppelin: The Song Remains The Same je zostrihom troch koncertov kapely v dňoch 27. až 29. júla 1973 na 35 mm a s 24-stopovým quadro zvukom a nechýbajú v ňom hity ako Rock and Roll, Black Dog, Dazed and Confused, The Rain Song, Whole Lotta Love, Stairway to Heaven či Bonhamovo sólo na bicie v piesni Moby Dick.

 

„Led Zeppelin plánovali distribuovať záznam niektorého zo svojich koncertov v kinách už od roku 1969,“ približuje pozadie vzniku koncertného filmu Ulman. „Prvý pokus o nakrútenie filmu bol už počas koncertu Led Zeppelin v Royal Albert Hall 9. januára 1970, ale kvôli zlému osvetleniu bol záznam odložený do archívu.“ Film Led Zeppelin: The Song Remains The Same bol dokončený v roku 1976. Oficiálnu premiéru mal 20. októbra 1976 v New Yorku, o dva dni v Los Angeles, o dva týždne neskôr v Londýne a sprevádzal ho rovnomenný soundtrack. V Kine Lumiere sa premietne jeho reštaurovaná verzia, pričom na remastrovanie a výrobu priestorového zvuku s Dolby Digital 5.1 kanálovým zvukovým mixom dohliadali samotní členovia kapely. Režisérmi filmu sú Peter Clifton a Joe Massot.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.