Decembrové číslo časopisu Film.sk

DecemberresizeDecembrové číslo Film.sk reflektuje významné jesenné filmové podujatia. Filmové festivaly sú tiež predmetom témy o zahraničnej kinodistribúcii slovenských filmov a v rozhovore sa im venuje aj Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ. V recenziách sa vraciame k novým slovenským filmom Richard Müller:Nespoznaný, IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia a Finále a jeho súčasťou je pravidelné súhrnné bodové hodnotenie slovenských celovečerných filmov v druhom polroku 2016.

Filmové festivaly sú jednou z príležitostí, ako sa slovenské filmy môžu dostať k zahraničnému divákovi. Prízvukuje to téma decembrového čísla, ktorá predstavuje možné cesty filmov z nášho regiónu do zahraničnej kinodistribúcie. Upozorňuje tiež na to, aké filmy majú najlepšie predpoklady uspieť a čo je potrebné, aby v zahraničí zaujali. O festivalovej stratégii i prezentácii slovenskej kinematografie v zahraničí nielen na filmových festivaloch hovorí v rozhovore čísla Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorá túto pozíciu zastáva už jedenásť rokov. Približuje konkrétne úlohy a povahu prezentačnej činnosti, začiatky svojho pôsobenia vo filmovom ústave i dôvody, prečo sa rozhodla pre zmenu. Dva konkrétne festivaly reflektuje rubrika Ohlasy, ktorá sa vracia na 18. MFF Bratislava a 20. MFDF Jihlava. Mesačník približuje aj medzinárodný workshop MIDPOINT venovaný seriálovým projektom, ktorý sa v novembri konal v obci Hodruša-Hámre.

 

V decembri sa na plátna kín po jedenástich rokoch dostane voľné pokračovanie obľúbenej česko-slovenskej rozprávky Anjel Pána 2 režiséra Jiřího Stracha. V Novinkách informujeme o jej vzniku i hereckom zastúpení. Bohatšia na nové slovenské filmy je rubrika Recenzia, mesačník hodnotí až tri slovenské dokumenty. Snímka Finále z režisérskej dielne Pala Korca a Dušana Milka mapuje slovenský futbal. Jej tvorcovia neostávajú len v minulosti, keď sa pred štyridsiatimi rokmi stalo Československo majstrom Európy, ale pýtajú sa aj na to, ako vyzerá futbalový svet dnes. Prinášame aj recenziu na nový dokumentárny film Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný, ktorý diváka stavia do bezprostrednej blízkosti speváka a ukazuje obraz, ktorý nie je pekný, ale stojí na strane života. Dokument IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia režiséra Paľa Janíka zaznamenáva úspešné koncertné turné dvoch známych hudobných telies – populárnej skupiny a folklórno-tanečného súboru. Prináša exkluzívny pohľad do zákulisia veľkého a nákladného javiskového projektu. Domáce recenzie dopĺňa snímka Hedi tuniského režiséra Mohameda Bena Attiho, ktorá za základným romantickým motívom odhaľuje kontrastný svet v Tunisku v zlomovom bode medzi starým a novým, tradičným a moderným.

 

Aktuálne predstavujeme štruktúru podpornej činnosti Audiovizuálneho fondu na rok 2017, ktorú  Rada fondu schválila koncom októbra. Obsahuje čiastkové úpravy, pričom niektoré z nich vznikali v spolupráci s profesijnými a záujmovými združeniami v oblasti audiovízie. Mesačník približuje aj renováciu v bratislavskom Kine Lumiere, ktoré od novembra premieta vo všetkých štyroch kinosálach. Publikuje aj Ohlasy na 10-dielny dokumentárny cyklus Petra Hledíka a Roberta Valoviča o legendárnom hudobnom festivale Zlatá lýra, ktorý od septembra do polovice novembra vysielala Slovenská televízia. Spomienkový charakter má Profil venovaný hercovi Júliusovi Vašekovi pri príležitosti jeho nedožitých 90. rokov.

 

V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú producent a režisér Róbert Slovák, dokumentarista, kameraman a fotograf Juraj Mravec a producent Milan Stráňava. V rubrike Moje obľúbené slovenské filmy tie „svoje“ dáva do pozornosti ilustrátorka a spisovateľka Petra Hilbert a v rubrike Myslím si o iniciatíve dokumentaristov za nezávislosť médií verejnej služby píše dokumentarista a producent Robert Kirchhoff. Nepravidelná rubrika Ako ďalej, absolvent? predstavuje absolventku filmovej a televíznej réžie na FTF VŠMU Zuzanu Mariankovú.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.