Februárové číslo časopisu Film.sk

FilmSk2 resizeRozhovor februárového čísla Film.sk s producentom Jánom Mojtom, ktorý je rešpektovanou osobnosťou vo svetovom filmovom priemysle, prináša iný ako slovenský pohľad na úspešnú kinematografiu. Časopis sa tiež venuje distribučnej práci so slovenskými filmami v domácom prostredí, zverejňuje ich návštevnosť a z premiérových filmov reflektuje i diskutovaný český film Lída Baarová od Filipa Renča.

Nitriansky rodák Ján Mojto, ktorý koncom 60. rokov emigroval do Nemecka, stál v 80. rokoch za úspešnou slovensko-nemeckou spoluprácou, ktorej výsledkom boli nielen divácky obľúbené rozprávky. V rozhovore pre Film.sk spomína nielen na toto obdobie, ale s odstupom hovorí aj o súčasnej situácii v oblasti filmovej produkcie a distribúcie u nás i v zahraničí a charakterizuje aj podmienky pre rozvoj úspešnej kinematografie. Hoci v obsahu februárového čísla chýba rubrika Novinky, časopis v Téme venuje pozornosť distribučnej stratégii nových slovenských filmov v domácich kinách a jej výsledkom je konštatovanie, že neexistuje univerzálny model distribuovania filmov. Aktuálne prinášame čísla návštevnosti slovenských filmov, ktoré odrážajú skutočnosť, že dôvera slovenských divákov k domácej produkcii narastá. Mesačník informuje aj o medzinárodných filmových portáloch, ktoré ponúkajú priestor pre prezentáciu slovenskej kinematografie smerom do zahraničia.

 

Februárové číslo je bohaté na recenzie. Z domácich noviniek reflektuje nový rozprávkový film Juraja Nvotu Johankino tajomstvo. Za posledných pár mesiacov ide už o tretiu rozprávku v priestore slovenskej kinematografie. Zo zahraničných snímok upriamuje pozornosť na nový film britského režiséra Petra Greenawaya Ejzenštejn v Guanajuate, z ktorého srší hravosť a obsahuje viacero výborných režisérskych nápadov, hoci celkový dojem môže byť rozpačitý. Svoje „ale“ má aj film mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua Revenant: Zmŕtvychvstanie, hoci ako film je intenzívny, krásny, fascinujúci a miestami až bravúrny. Recenzujeme tiež film Filipa Renča Lída Baarová o najslávnejšej českej hereckej hviezde v podaní slovenskej herečky Táni Pauhofovej, ktorý sa stretol s diváckym ohlasom, no sporným prijatím u filmových kritikov.

 

V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú kameraman Richard Krivda, strihač Marek Kráľovský a scenárista a producent Maroš Hečko. V rubrike Tipy mesiaca upozorňuje na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière redaktor kultúrnej rubriky Denníka N Miloš Krekovič, o svojom obľúbenom slovenskom filme píše fotograf a pedagóg Ľubo Stacho a aktuálne dianie v rubrike Myslím si reflektuje teoretik popkultúry Juraj Malíček. V profiloch pripomíname 80 rokov herca Leopolda Haverla, 75 rokov režisérky Ľuby Veleckej, ale aj začiatky slovenskej kinematografie prostredníctvom jej priekopníkov, bratov Jaroslava a Daniela Siakeľovcov. V rubrike In memoriam časopis spomína na šedú eminenciu dabingu Svätopluka Šablatúru, ktorý stál pri jeho zrode na Slovensku. Rubrika Ako vzniká film o rôznych fázach tvorby a výroby filmu až po jeho uvedenie predstavuje tento mesiac prácu so zvukom počas nakrúcania.

 

Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú podujatia na Slovensku a so slovenským filmom v zahraničí, pri tejto príležitosti informujú aj o nadchádzajúcom 66. MFF Berlín a účasti slovenskej kinematografie v jeho programe. Čitatelia si nájdu ešte prehľad distribučných premiér, filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, výročia v slovenskej kinematografii, aktuálne uzávierky, prehľad najnavštevovanejších filmov v Kine Lumière, najpredávanejších publikácií a DVD nosičov v predajni Klapka.sk a tiež DCP nosiče s digitálne zreštaurovanými filmami, ku ktorým vykonáva práva výrobcu SFÚ. Príloha prináša prehľad filmových festivalov a prehliadok na Slovensku v roku 2016.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.