Dokument Zuzany Liovej o Magde Lokvencovej

Pozvanka Prva resizeMagda Husáková Lokvencová sa do slovenských dejín zapísala nielen ako manželka Gustava Husáka, hoci v súvislosti s ním jej meno rezonuje najčastejšie. Bola tiež prvou slovenskou divadelnou režisérkou, režírovala diela Brechta aj Majakovského, ako prvá spolupracovala so ženskou scénografkou a ako jedna z prvých žien si tiež vyskúšala televíznu réžiu.

Výraznej, zrelej a vzdelanej osobnosti, ktorá počas svojho krátkeho - ani nie päťdesiatročného – života stihla získať niekoľko prvenstiev, je venovaný dokumentárny film Prvá: Magda Husáková Lokvencová v réžii Zuzany Liovej, tvoriaci pilotnú časť série autorských dokumentov slovenských režisérok.

 

Námet dokumentárneho cyklu podľa jeho producentky Barbary Janišovej Feglovej vznikol na základe potreby nájsť reálne hrdinky slovenskej histórie –  osobnosti, ktoré by v národnom povedomí rezonovali podobne ako napríklad Ľudovít Štúr. „O takých ženách, ktoré by boli rovnakým pojmom, nevieme a ani sa o nich neučíme. Ktovie prečo… V každom prípade sme tu v tejto súvislosti uvideli nezaplnený priestor, ktorý by si podľa nás zaslúžil pokus o serióznu ponuku,“ hovorí producentka. Cyklus Prvá má ambíciu vypátrať, pomenovať a sprostredkovať trvalé hodnoty, ktoré v dnešnej spoločnosti absentujú. Podľa dramaturgičky projektu Ingrid Mayerovej si „kultúrna spoločnosť stráži históriu, pamätá na svoje osobnosti, ctí a zachováva dedičstvo otcov - či v tomto prípade matiek - národa, teda rozhodujúcich žien v slovenskom dejepise.“

 

Premietanie pilotnej časti cyklu sa uskutoční v utorok 18. 12. 2013 o 18:00 v bratislavskom Kine Lumiére. Dokumentárny film produkovala spoločnosť Hitchhiker Cinema v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Slovenským filmovým ústavom. Projekt finančne podporila Tatrabanka, Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.