Papierové mestá (Paper Towns)

O nakrúcaní  filmu Papierové mestá sa rozhodlo vlastne počas filmovej adaptácie iného úspešného Greenovho románu Na vine sú hviezdy (2014). Autor románovej predlohy sa stal jedným z výkonných producentov, scenára sa ujali opäť Scott Neustadter a Michael H.Weber a predstaviteľ Isaaca z filmu Na vine sú hviezdy Nat Wolff získal Mesta2 resizehlavnú úlohu Quentina, prezývaného Kvéčko či Q. Režisérom filmu sa stal Jake Schreier (Kritiku dovtedy zaujal filmom Robot a Frank).

Podobne ako v knihe aj vo filme je Q protagonistom a zároveň rozprávačom príbehu. Vyrastá v meste Orlando na Floride a má deväť rokov, keď sa do susedstva prisťahuje rodina s jeho rovesníčkou Margo. Kamarátia sa, neskôr na strednej škole sa odcudzia. Nečudo, Q je mimoriadne slušný a plachý chlapec s jasným cieľom: po maturite chce ísť na univerzitu, stať sa lekárom a do tridsiatky si založiť rodinu. Kým Margo Rothová-Spiegelmanová (britská modelka a herečka Cara Delevingne) je impulzívna, večne rebelujúca silná osobnosť, ktorá miluje dobrodružstva a záhady a nechtiac sa ňou sama stáva. Netuší, že pre Q, je jej celoživotnou láskou. Tesne pred záverom štúdia sa však v  jednu noc objaví Margo v Quentinovej izbe a prehovorí ho, aby jej pomohol vykonať neveľmi korektnú pomstu na Mesta3 resizetých, ktorí ju, ako sa nazdáva, zradili, čo Q vyľaká, ale aj nadchne. Myslí si, že sa začína nová kapitola ich vzťahu. Na druhý deň však Margo nepríde do školy – zmizla. Zamilovaný chlapec  sa rozhodne porušiť všetky pravidlá, ktoré dovtedy uznával a nájsť ju.

Také je v podstate východisko knihy i filmu, ktoré sa potom sústreďuje hlavne na Quentinovu cestu po stopách Margo z Orlanda do štátu New York - do papierového mesta Agloe. Scenáristi vypustili napríklad psychologizujúce  pasáže, ktoré vysvetľujú vzťahy protagonistov s rodičmi, ale aj paralely s častými literárnymi citáciami z románu Biela veľryba či z Mesta5 resizeveršov Walta Whitmena a upravili aj časovú postupnosť príbehu. V knihe sa napríklad Quentinova veľká cesta začína až v deň odovzdávania diplomov a spolu s priateľmi utekajú v talároch, bez toho aby sa zúčastnili ceremónie. Vo filme je to tesne pred záverečným maturitným plesom, na ktorý sa všetci, okrem Q,  tešia ako na vrcholnú udalosť stredoškolského života a chcú sa naň vrátiť.

Pôsobivá je cesta v dodávke, pri ktorej si vraj mladí herci užívali dosť improvizácie pri vzájomnom podpichovaní.  Mesta6 resizeQuentinovymi spolujazdcami sú totiž jeho priatelia Ben (Austin Abrams) a čierny Radar (Justice Smith) a ich priateľky Lacey (Halston Sage) a Angela (Jaz Sinclair). Práve tá cesta je pre Quentina skutočnou maturitou, spoznáva  seba i druhých, je konečne ochotný viac sa zamýšľať nad životom.

Po prečítaní knihy v čitateľovi doznievajú niektoré myšlienky o tom, nakoľko človek skutočne miluje druhého človeka alebo miluje iba predstavu o ňom. Ako vnímame svoje okolie. Prípadne,  ako je to s poznaním, že veci, mestá i ľudia vyzerajú z diaľky krajšie, ako keď ich spoznávaš zblízka. Mesta7 resizeAlebo, ako je to so silou prvých veľkých priateľstiev a lások, keď ich preoseje čas. Ale ktovie, či si niečo z toho „odčítajú“ aj filmoví diváci. Papierové mestá sú o dozrievaní. Záverečnú časť filmu sa však  scenáristom podarilo „učesať“ až príliš a vytvoriť rad predvídateľných, ale na rozdiel od knihy miestami až gýčovito sladkastých  scénok.

Zaujímavá je práca kamery Davida Lanzenberga. Dokáže vytvoriť atmosféru napätia pri pátraní po Margo i bezstarostnú pohodu stredoškolského života, či objavovať dominanty Mesta resizeOrlanda aj jeho romantické zákutia. Nuž čo, je to milé, pôvabné rozprávanie o mladých pre mladých. Trochu romantický príbeh o dospievaní, trochu „road movie“. S opakovaným poučením, že každý z nás môže stretnúť v živote zázrak  alebo aspoň prežiť veľa úžasných vecí. Dôležité je, aby bol schopný všimnúť si to, uvedomiť a vychutnať si výnimočnosť chvíle. Starší divák sa možno pousmeje, možno ho to bude nudiť. Možno však všetci budú odchádzať z  kina tak, ako si to želal autor literárnej predlohy John Green, ktorý vyhlásil, že chce, aby film v divákoch bez ohľadu na vek, evokoval spomienky na ich stredoškolské roky a na prvé veľké priateľstvá a lásky, ktoré prežívate, keď ste teenager.

mesta9Papierové mestá (Paper Towns), USA, 2015
Dĺžka:109 minút
Réžia: Jake  Schreier
Scenár: Scott Neustadter, Michael H.Weber podľa predlohy Johna Greena
Kamera: David Lanzenberg
Hudba: Ryan Lott
Hrajú: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin  Abrams, Halston Sage, Justice Smith, Jaz Sinclair, Cara Buono a iní
Distribútor: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 23. júla 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.