Bratislava leží od festivalu Eastsider „Na západ od raja“

Vo výbere sekcie nemôžu chýbať  úspešné  filmy Jakuba Kronera Bratislavafilm a Lóve, ktoré bratislavské lokality i mentality vyžmýkali na dreň a ľubozvučnú slovenčinu, ktorou trpia diela mnohých tvorcových súčasníkov, nahradili Slovensky-film-Love-610x406 resizezápadniarskym dialektom. O čosi farebnejšie vidí slovenskú „metropolu“ celovečerný debutant Juraj Krasnohorský v originálnej tohtoročnej komédii Tigre v meste. Súčasná Bratislava, videná očami svojich „detí“, zohráva významnú úlohu aj v krátkometrážnych príbehoch čerstvého absolventa VŠMU Teodora Kuhna, ktorý blok svojich diel príde osobne uviesť. Veľký rešpekt režiséra Viktora Csudaia, ktorý Eastsider premietne spolu s jeho krátkymi filmami, sa zameriava rovnako na mladú generáciu a jej každodenné prežívanie v „mestskej džungli“ korení humorom. Dokumentárny Devínsky masaker režisérskej dvojice Gejza Dezorz a Jozef Páleník spracúva kontroverznú tému nedávnej masovej devinsky masaker 1 resizevraždy v Devínskej Novej Vsi a ako kontroverzný ho vnímali diváci i kritici na jeho minuloročnej ceste kinodistribúciou. Omnoho príjemnejšou témou disponuje dokument Alexandry Gojdičovej 7 divov Bratislavy, predstavujúci viac, či menej známe zákutia mesta v audiovizuálne pôsobivej mozaike. Dôkazom, že Bratislava filmárov lákala i v minulých dekádach, sú filmy Na krásnom modrom Dunaji (r. Štefan Semjan), ktorý prenesie divákov na začiatok deväťdesiatych rokov, a Vtáčkovia, siroty a blázni (r. Juraj Jakubisko) zo sklonku zlatých šesťdesiatych... Víziu postapokalyptickej budúcnosti ponúka prešovský rodák Erik Bošňák vo svojom tohtoročnom celovečernom debute Immortalitas, balansujúcom na hrane sci-fi, fantasy a niekoľkých ďalších žánrov, ktorý autor na Eastsideri osobne uvedie.

 

Priestory prešovského Kina Scala, Klubu Wave a Záhrady umenia prenesú návštevníkov a návštevníčky Filmového festivalu Eastsider počas štyroch dní jeho trvania na všetky štyri svetové strany.  Na každom z premietacích miest bude prvá filmová projekcia počas všetkých štyroch dní úplne zadarmo! Jednodňové filmové vstupenky sa budú predávať priamo na mieste za 4.50€, pre študentov a dôchodcov za 3€. Vyberte si z nabitého programu svoj smer a navštívte Eastsider tiež – od 23. do 26. augusta 2012 v Prešove!

 

Viac nájdete na www.vresk.sk/eastsider


Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.