Raj na zemi s Andrejom Bánom uvedie festival v Jihlave

Nový dokumentárny film Raj na zemi sa v svetovej premiére predstaví počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý sa uskutoční od 24. do 29. októbra 2019. O priazeň poroty sa bude uchádzať v sekcii Medzi morami, venovanej filmom strednej a východnej Európy a teritóriu ich vzájomných vzťahov.

Raj na zemi je príbehom o Andrejovi Bánovi a Európe, o vojnovom reportérovi a svete. Jaro Vojtek prechádza s RajNaZemi2 resizefotografom, novinárom a dlhoročným priateľom Irak, Kosovo, Gruzínsko a spoločne nachádzajú ľudí, ktorí prežili vojnové konflikty – ľudí, zabudnutých ľuďmi. „S Andrejom putujem sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je našim vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje,” vysvetľuje režisér Jaro Vojtek, ktorý patrí k etablovaným slovenským dokumentaristom a jeho filmy patria medzi najväčšmi oceňované divákmi aj profesionálmi doma i v zahraničí.

„Raj na zemi je esenciou toho, čo vie Jaro Vojtek najlepšie – RajNaZemi3 resizestať sa dokumentujúcim partnerom a priateľom človeka a jeho osudu, ukázať nám jeho tragédie, dilemy a zápasy takmer mimochodom, byť stále prítomný, ale nie ako názorový protihráč, ale skôr ako terapeut,“ hovoria Zora Jaurová a Mátyás Prikler, producenti snímky zo spoločnosti MPhilms.

Paralelne zaznamenáva film tragické a komplikované príbehy súčasného sveta v krízových oblastiach či utečeneckých táboroch. Tieto obrazy, snímané prostredníctvom vojnového reportéra a zároveň prostredníctvom režisérovho pohľadu naňho, prinášajú nový uhol pohľadu na súčasné geopolitické udalosti vo svete. Prelínajúca sa reflexia individuálneho a spoločenského osudu je tak podľa tvorcov intenzívnym mementom tragédie súčasného sveta a jeho bolestí, ktorým nedokážeme zabrániť, ani ich vyriešiť, a tak nám ostáva len ich žiť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.