Pohľadnice z Cannes - 1

Isto aj preto Robert DeNiro (bol tu už neraz) neváhal ujať sa predsedníctva hlavnej poroty dlhometrážnych Midnight-in-Paris_resizefilmov a pomáhať mu v tejto neľahkej úlohe sa rozhodli napríklad  Uma Thurman,  Linn Ullmann a Jude Law.  Na slávnostnom otvorení nechýbali Antonio Banderas  s Melanie Grifffith, Fay Dunaway, Cladia Cardinale a mnohí iní.  No a, samozrejme, „mužstvo“  mimosúťažného filmu Polnoc v Paríži Woodyho Allena,  ktorý festival slávnostne otvoril. Okrem Woodyho to boli Michael Sheen, Rachel McAdams, Owen Wilson, Léa Seydoux a Adrien Brody. 

Wood_resizeNa otvorenie by sa hádam vhodnejší film ani nebol našiel. Americký spisovateľ v hlbokej existenciálnej kríze (Owen Wilson) sa vyberie do Paríža a podľahne magičnosti mesta. „Magičnosť je jediná vec, ktorá nám pomôže prežiť v tomto  chmúrnom a krutom svete“, povedal Allen. Woody len ľutoval, že nemohla prísť do Cannes manželka prezidenta Sarkozyho, ktorá vo filme hrá epizódnu úlohu - sprievodkyňu v galérii.  Režisér bol onoho času bol pozvaný na večeru s francúzskym prezidentom, a vtedy sa s pôvabnou Carlou zoznámil a len tak mimochodom sa jej opýtal, či by si nezahrala malú úlohu. „ Prečo nie?, povedala Carla Bruni Sarkozy a dodala, že bude môcť potom rozprávať svojim deťom, že nakrúcala s Woodym Allenom. Film sme kúpili, čoskoro ho uvidíme aj v našich kinách a diváci sa majú na čo tešiť.

Čestnej Zlatej palmy sa dočkal aj slávny taliansky režisér 70 - ročný Bernardo Bertolucii. Toto veľké ocenenie si tvorca prevzal na vozíčku  zo rúk prezidenta festivalu Gillesa Jacoba.

Sleeping_beauty_resizeSúťaž nezačala práve najšťastnejšie. Ako prvý uviedli debut Austrálčanky Julie Leigh Sleeping Beauty (Spiaca krása). Pokus o inotaje, skryté významy sa skĺzol do pseudointelektuálneho blábolu. Lucy ( Emily Browning) je skutočne  krásna, len nevieme prečo robí to, čo robí. Občas chodí aj do školy, pracuje v krčme, behá po baroch, má aj nejaký čudný vzťah,  nevyhýba sa drogám, vyspí sa s každým a dostane úžasnú ponuku, najprv vypiť nejaké omamujúce svinstvo z čoho tvrdo zaspí a nevie, čo sa s ňou bude diať. Dáma, ktorá ju najme za vysoký honorár, takto predáva spiace dievčatá starým impotentným pánom. Podmienka: sexuálne dievčatá neužiť, môžu ich len obchytkávať. Či chcela režisérka povedať niečo zvrhlosti súčasného sveta, či zamyslieť sa nad bezvýchodiskovou situáciou mládeže, nevedno. Mám však obavy, že tomu nikto nerozumel, a tak možno dostane aj nejakú cenu a herečke Emily Brownig, ktorá je viac nahá ako oblečená, prisúdia, nedajbože, cenu za herecký výkon. Všetko je tu možné...

PoliseeTilda Swinton je hlavnou predstaviteľkou filmu We Need to Talk About Kevin britskej režisérky Lynne Ramsay o tom, že rodina nemusí byť vždy základom šťastia. K výbušnej situácii  sa však  schyľuje v momente, keď matka zistí, že  stratila kontakt k synovi. Za týmto smutným príbehom nasledoval ešte smutnejší, ktorý okrem toho, že potreboval nutne nožničky, bol z doteraz premietnutých najzaujímavejší.  Francúzi sa prezentovali snímkou Polisse režisérky Maiwenn . V centre pozornosti je každodenná práca policajnej jednotky, ktorá má na starosti odhaľovať pedofíliu, trýznenie a zanedbávanie detí, prosto chrániť deti pred  šikanou akéhokoľvek druhu. Práca je to tvrdá, krutá a smutná. Okrem drám, ktoré mužstvo rieši, sa odohrávajú aj osobné prehry hlavných protagonistov, ktoré možno vyplývajú práve z toho, že vidia veľa nespravodlivosti, a to poznačí aj ich psychiku. V tomto pozoruhodnom a mimoriadne súčasnom a adresnom filme je, žiaľ, všetko, dokonca aj dramatický odsun rumunských Rómov z Francúzska. Viac by bolo menej, ale aj tak je to počin, ktorý nečakal na odstup od  témy, ale zaťal do živého v čase, keď sa to práve odohráva.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.