Piaty ročník festivalu Early Melons

Early Melons logo resizeUž po piaty raz ponúkne Medzinárodný festival študentských filmov Early Melons bohatý program pozostávajúci z filmových premietaní, workshopu, Kreatívneho rána, masterclassov a festivalových afterparties. Early Melons prináša na Slovensko pestrý výber sviežich a nekonvenčných krátkometrážych filmov z celého sveta, ktoré väčšinou nie je možné nájsť v bežnej distribúcii. Piaty ročník festivalu sa bude konať v bratislavskej A4 – priestore súčasnejkultúry a v kine Mladosť od 5. do 8. decembra, kde sa na záver premietne víťazná kolekcia filmov aj pre “nefestivalových” nedeľných divákov.

Už o deväť dní odprezentuje festival tvorbu študentov mnohých európskych filmových škôl. Festival reflektuje a prezentuje aktuálny stav študentskej audiovizuálnej tvorby na Slovensku a vytvára platformu pre konfrontáciu s ostatnou európskou tvorbou, posilňuje kultúrnu spoluprácu a partnerstvo medzi rôznymi krajinami a filmovými školami. Základ programu tvorí medzinárodná a slovenská súťaž študentských filmov, ktoré dopĺňajú rôzne tematicky komponované nesúťažné filmové prehliadky a bohatý sprievodný program.

 

V medzinárodnej súťaži premietneme 29 filmov, ktorým porota zložená z troch členov udelí Grand Prix festivalu a Ceny za najlepší hraný, animovaný a dokumentárny film. Členmi medzinárodnej poroty sú: režisér Václav Kadrnka (ČR), producentka a zakladateľka budapeštianskeho filmového štúdia Mirage Film Studio Andrea Taschler (HU) a Stepjan Hundic (CRO), novinár, teoretik, zakladateľ festivalu Fantastic Zagreb a umelecký riaditeľ Libertas Film Festival v Dubrovníku. V slovenskej súťaži študentských fimov premietneme 17 filmov domácej produkcie, a trojčlenná porota udelí Cenu za najlepší slovenský film. Členmi slovenskej poroty sú: filmová teoretička, prekladateľka a poetka Mária Ferenčuhová, režisér úspešného filmu Ďakujem, dobre Mátyás Prikler, dramaturg českého pôvodu Jan Gogola st., ktorý spolupracoval na mnohých významných českých filmoch, ako napríklad Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a iné.

 

Prvý festivalový deň odštartujeme v skoré popoludnie pásmom The Best Of Fest Anča - projekciou výberu toho najlepšieho z ponuky žilinského festivalu prezentujúceho animovanú tvorbu. Pokračovať budeme ozvenami pražského festivalu debutujúcich filmárov Fresh Film Fest. Festivalový výber ponúkne šesť zaujímavých snímok. Po dvoch festivalových výberoch vás pozývame na verejný a bezplatný Masterclass s Václavom Kadrnkom, členom medzinárodnej poroty, ktorého možno poznáte ako režiséra úspešnej a veľmi pôsobivej snímky 80 dopisů. V podvečer uvidíte prvú päticu slovenských filmov, ktorá sa "pobije" o prvenstvo v slovenskej súťaži. Uvidíte filmy ako Andyho žena od režiséra Richarda Staviarskeho či 16 sekúnd Teodora Kuhna. Na oficiálnom otvorení festivalu  premietneme aj pásmo krátkych komédií Severský úsmev, v rámci ktorého odpremietame skutočne veselé snímky zo severu Európy. V piatok ráno vás pozývame na Kreatívne ráno s Janom Gogolom st., členom poroty slovenskej súťaže. Poznáte ho ako dramaturga nezabudnuteľných filmov ako napríklad Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a i. Kreatívne ráno je moderný a obľúbený formát, prináša ranné stretnutia s kreatívnymi a inšpiratívnymi osobnosťami z domova i zo zahraničia, ktoré sú úspešné, zrealizovali svoje nápady a radi sa o ne podelia.

 

V piatkové poobedie sa bude konať Masterclass s talianskym režisérom a scenáristom Giovannim Robbianom, ktorý porozpráva o svojej tvorbe. Rabbiano počas festivalu zároveň tútorsky povedie intenzívny dvojdňový neverejný workshop miniMIDPOINT, ktorý je určený pre režisérov, scenáristov a iných kreatívcov. Stretneme sa tiež na ďalšom pokračovaní slovenskej súťaže a začneme aj tú medzinárodnú, a to hneď v dvoch premietacích sériách. “The Best Of” festivalovými výberovkami pokračujeme aj v piatok a nekončíme len za susednými hranicami: povinnou jazdou festivalu je skvelá selekcia z Fantastic Zagreb Film Festivalu. Must see!  Sobotňajší festivalový maratón otvoríme divácky ubľúbenou sekciou Malé filmy-veľké mená, teda krátkymi filmami dnes už slávnych režisérskych mien. Ak chcete vidieť, ako začínali Juraj Jakubisko, Emir Kusturica, Agnieszka Holland alebo Jan Svěrák, dozviete sa v sobotu.  V nedeľu sa budú premietať víťazné filmy v kine Mladosť. Všetky premietame v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

 

Akreditácie sú v predpredaji na http://interticket.sk/ alebo priamo na mieste konania festivalu. K dispozícii je akreditácia v hodnote 10 € a jej zľavnená verzia, za ktorú študenti zaplatia 8 €. Umožňujú  vstup na všetky projekcie a sprievodné akcie festivalu. Akreditáciu si možno taktiež vopred rezervovať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. V prípade záujmu o novinársku akreditáciu píšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Viac: www.earlymelons.com

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.