Režisérka Barbie bude predsedníčkou poroty v Cannes

GretaGerwig resizeNajviac nominácii na Zlaté glóbusy, deväť, získala komedie Barbie režisérky Grety Gerwig. Tesne za ňou osem nominácií má dráma Oppenheimer Christophera Nolana. Ceny sa slávnostne odovzdajú 7. januára 2024. Film Barbie je však najúspešnejším filmom roka a jeho režisérka sa dočkala aj iného uznania. Bude predsedníčkou 77. medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý sa usporiada od 14. do 25. mája 2024.

Režisérka, scenáristka a herečka Greta Gerwig reagovala na toto vyznamenanie nasledovne: „Neskutočne milujem filmy. Rada ich robím, rada si ich pozriem, rada o nich celé hodiny rozprávam. Ako pre filmového nadšenca bolo pre mňa Cannes vždy vrcholom toho, čo môže univerzálny filmový jazyk predstavovať. Dostať sa do stavu zraniteľnosti, sedieť v tmavej miestnosti plnej cudzincov, aby som si pozrela nový film, je pre mňa úžasné. Som ohromená, nadšená a pokorná, že som sa stala predsedníčkou poroty filmového festivalu v Cannes. Nemôžem sa už dočkať, aby som mohla zistiť na aké ´výlety´ sa máme pripraviť.“

Nie je novinkou, že hlavnej porote predsedajú aj ženy, Cannes dávalo dámam už od začiatku príležitosť. Prvou bola v roku 1965 Olivia de Haviland, potom nasledovali Sophia Loren (1966), Michèle Morgan (1971), Ingrid Bergman (1973), Jeanne Moreau (1975), Françoise Sagan ( 1979), Jeanne Moreau (1995), Isabelle Adjani (1997), Liv Ullmann (2001), Isabelle Huppert (2009), Jane Campion (2014) a Cate Blanchett (2018).

"Voľba bola jasná, lebo Greta Gerwig smelo predstavuje obnovu svetovej kinematografie," povedali predsedníčka festivalu Iris Knobloch a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux. Dodali, že americká režisérka je predstaviteľkou éry, ktorá rúca bariéry a mieša pohlavia, a tým povyšuje hodnoty inteligencie a humanizmu.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.