Košice čoskoro ožijú populárnym festivalom Art Film Fest

Po vlaňajšej prestávke sa čoskoro začína najväčší filmový festival na Slovensku 29. ročník ArtFilmFest2logo resizeArt Film Festu v Košiciach, a to v dňoch od 16. do 23. júna 2023. Primátor Košíc Jaroslav Polaček si myslí, Košice sa stali zaslúžene domovom tohto významného podujatia. Organizátori ponúkajú pre návštevníkov Amfiteáter, Kunsthalle a Kulturpark. Ján Kováčik, producent festivalu sa vyjadril, že nikdy nebolo ľahké na dôstojnej úrovni pripraviť festival, ale v ostatnom čase o to ťažšie. Dlhoročného umeleckého riaditeľa Petra Nágela vystriedal tohto roku Martin Palúch.

Počas ôsmich dní sa na 29. Art Film Feste uvedie na siedmich rôznych premietacích miestach spolu 146 projekcií 119 filmov, z toho je 82 dlhometrážnych a 37 krátkych. V hlavnej medzinárodnej súťaži hraných filmov o cenu Modrý anjel bude súťažiť 9 filmov zo štyroch rôznych kontinentov.

Do programu sa dostali aj filmy, ktoré uviedli na tohtoročnom festivale v Cannes. Bude to najnovší film režiséra Wesa Andersona Asteroid City a snímka Svetlá budúcnosť Nanniho Moretiho (A Brighter Tomorrow), v ktorej si zahrala aj slovenská herečka pôsobiaca v Taliansku Barbora Bobulová, Goldmanov prípad (The Goldman Case) a Blackbird Blackbird Blackberry.

Do programu sa opäť vracia aj Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Zostavovateľ sekcie Martin Kaňuch do nej vybral celkovo 36 filmov z celého sveta a v Košiciach budú uvedené v šiestich blokoch. Významným spôsobom bude prezentovaná domáca kinematografia, ktorej budú výlučne venované sekcie Slovenská sezóna, 60 rokov Slovenského filmového ústavu či Pocta Jurajovi Jakubiskovi.

BelaTarr resizeNa 29. ročníku si Zlatú kameru si prevezme jeden z najvýznamnejších maďarských filmárov Béla Tarr a v rámci svojho pobytu v Košiciach sa zúčastní na krste slovenského prekladu románu Satanské tango. Jeho filmová adaptácia trvá presne 439 minút a vytvorila tak časový rekord v dĺžke jedného filmového diela v histórii Art Film Festu. Bude patriť k vrcholom festivalu podobne ako masterclass s jeho režisérom.

Nezabudo sa ani na prvého a nezabudnuteľného a jediného prezidenta Art Film Festu – Milana Lasicu. Úplne prvým filmom v programe jeho najobľúbenejší film, Oscarom ocenená snímka Annie Hall Woodyho Allena. Diváci budú mať možnosť vidieť aj pôvodne televízny film Sladké hry minulého leta, ktorý mal zo svojej hereckej filmografie najradšej. Jeho dlhoročný spolupracovník Pavol Danišovič pripravil aj špeciálny Večer Milana Lasicu. Piesne s jeho textami zaznejú v podaní známych osobností s excelentnou kapelou, ktorú zostavil Martin Valihora.

Zaslúžene laureátkami festivalu budú dve herečky, a to Eva Holubová a Zdena Studenková, ktoré si prevezmú cenu Hercova misia.

Holubova resizeEva Holubová patrí k najobsadzovanejším českým herečkám. Len za posledných päť rokov hrala v trinástich filmoch a ôsmich seriáloch. Za úlohu vo filme Knoflíkáři (1997) bola nominovaná na Českého leva pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Druhú nomináciu získala za Pelíšky (1999), a napokon si odniesla Českého leva za film Ene Bene (1999). Mimoriadny úspech u divákov mal i film Pupendo (2003) a za svoju úlohu v komédii Účastníci zájezdu (2006) získala cenu pre najlepšiu herečku na festivale Tribeca v New Yorku a ďalšiu nomináciu na Českého leva. Na Art Film Feste uvedú podľa jej vbýberu kultovú komédiu Jana Hřebejka Pelíšky.

Studenkova resizeZdenu Studenkovú netreba osobitne predstavovať. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavila ako 20-ročná v poviedkovom filme Motív pre vraždu. V roku 1978 zaujala v rozprávkovom horore Panna a netvor. V roku 1982 stvárnila Gábinu v českej komédii storočia S tebou mě baví svět. Následne hrala vo filmoch Putování Jana Amose, O sláve a tráve, Kára plná bolesti, Južná pošta, Súkromné životy či Všetko čo mám rád. Poznáme ju z mnohých televíznych filmov, ako aj inscenácií a seriálov. Do programu na Art Film Feste 2023 si vybrala film Anděl s ďáblem v těle.

Obe si prevezmú svoje ocenenia tradične, nielen na úvodnom či záverečnom ceremoniáli, ale aj za účasti verejnosti na Dolnej bráne v Košiciach: 17. júna o 16:00 (Zdena Studenková) a 22. júna o 16:00 (Eva Holubová).

Foto: Art Film Fest

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.