Blade Runner

blade_runnerKlasická vedecko-fantastická dráma Ridleyho Scotta z roku 1982 podľa predlohy majstra Philipa K. Dicka, sugestívne zobrazujúca alternatívny svet „minulej budúcnosti“ a uvažujúca o zodpovednosti stvoriteľa voči svojim výtvorom, sa stala kultovým dielom, takže zákonite sa postupne objavilo päť rôznych verzií – v kinách, na kazetách, DVD a BD.

Aj definitívna režisérska verzia Final Cut z roku 2007 už k nám prenikla na rôznych nosičoch, no toto vydanie na DVD ponúka aj druhý disk – s celovečerným dokumentom Nebezpečné dniBlade Runnerovi z roku 2007, nielen o jeho nakrúcaní ale aj dopade na svetovú kinematografiu. A najmä: Blade Runner je na disku s českým dabingom DD 5.1 i s českými titulkami (originálne znenie DD 5.1 aj anglické titulky sú samozrejmosťou). Kto má tento film rád, mal by radšej český dabing vynechať, pretože je otrasný, preložený necitlivo, ignorantsky a často otrocky, bez ohľadu na zmysel slov a ich zvukomalebnosť. Samotné pomenovanie "blade runner" prekladá ako "ostré komando", "replikanti a replikantky" sú "replikovia a repliky" a autor prekladu zjavne ani zďaleka nepochopil, o čom film je, ignoroval jeho hlbšie myšlienkové aj citové vrstvy, k prekladu pristúpil rutinne a povrchne, nedbanlivo, ako k práci na béčkovom akčnom krváku. Máloktorému filmu ubližuje dabing tak, ako tomuto! Škoda však, že dokument na druhom disku ako keby vôbec nebol určený pre náš región. Hoci zvukových i titulkových jazykových verzií je tu viacero, Nebezpečné dni nemajú ani len české titulky, o slovenských nehovoriac. Na druhej strane - ak by ich mal prekladať ten istý nedouk, čo aj Blade Runnera, možno je to takto lepšie.

  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.