FEBIOFEST dnes uvedie príbeh prvého slovenského mrakodrapu 168

Film o stavbe prvého slovenského mrakodrapu zachytáva začiatok výstavby až po jej dokončenie. „Tá technologická neistota a moja túžba spoznať priestor ma vždy vedie k JaroslavVojtek resizetomu, aby som nakrútil film. Bolo obzvlášť príjemné, keď som mohol zistiť, akými technologickými procesmi všetko prechádza, keď už stavba stojí,“ pokračuje filmár. Divákovi ukáže, ako sa budova zrodila v hlavách investorov a architektov – ľudí, ktorí si povedali, že aj na Slovensku je už čas na stavbu takejto budovy.

Snímka zobrazuje víziu developera, myslenie hlavného architekta, ale aj jeho spolupracovníkov. Hovoria o tom, v čom je táto budova výnimočná a čo ich inšpirovalo práve k takej podobe, v akej je navrhnutá. Slovo dostáva aj svetoznáma architektka Beth Galí, ktorá sa podieľala na návrhu verejných priestorov v okolí mrakodrapu. „Keď sme za ňou cestovali do Barcelony, očakával som namyslenú pani v norkovom kožuchu, no opak bol pravdou. Vyzdvihla nás v staršej dodávke, v ktorej vozí svojho psa, a sama nás odviezla až na pobrežie. Privítala nás vo svojom jednoduchom ateliéri, bolo vidno, že je to žena, ktorú baví práca a baví ju prinášať ľuďom moderné priestory,“ spomína Jaro Vojtek. Popri technickej rovine 1682 resizevýstavby film 168 zachytáva ľudské príbehy. Podľa režiséra bola výstavba ako živé mravenisko: „Uvedomil som si, že za tým betónom a oceľou sú ľudské osudy, individuálne existencie a ľudia, ktorí to všetko spájajú. Táto vízia mi prebehla mysľou a fascinovalo ma odhaľovanie dôvodov, prečo mrakodrap nespadne a čo všetko vydrží. Bol to dobrodružný zážitok nakrúcať statikov, ktorí mi hovorili, že stavba sa môže vychýliť o niekoľko centimetrov, no napriek tomu sa šálka kávy na stolíku nepohne.“ 168 ukazuje aj pohľad na budúcich obyvateľov, zachytáva ich pocity zo stavby, odpovedá na otázky, prečo sa rozhodli pre bývanie v tejto budove a čo od nej očakávajú.

Neopakovateľný príbeh monumentu, ktorý zásadne mení siluetu hlavného mesta môžu diváci MFF FEBIOFEST Bratislava spoznať dnes o 17.00 v bratislavskom Kine Lumière. Po projekcii bude nasledovať diskusia s tvorcami a ľuďmi, ktorí sa podieľali na realizácii prvého slovenského mrakodrapu..

Foto: MFF Febiofest
Viac: www.febiofest.sk.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.