Návštevnosť v Kine Lumière stúpa

Lumiere logo resizeKino Lumière má za sebou úspešný prvý polrok 2015, záujem o jeho projekcie neklesá. Počas prvých šiestich mesiacov roka videlo premietania Kina Lumière viac ako 35 tisíc divákov a v rebríčku desiatich najnavštevovanejších filmov sa umiestnili aj tri slovenské snímky.

Najnavštevovanejším filmom prvého polroka 2015 sa stala čierna komédia Divoké historky (2014) režiséra Damiána Szifrona o tom, že každému raz rupnú nervy. Ide o vtipne nakrútenú spoločenskú kritiku, pri ktorej sa divák z chuti zasmeje aj napriek tomu, že za humorom sa skrýva krutá pravda. V rebríčku návštevnosti za ňou nasleduje animovaný rodinný film Pieseň mora (2014) režiséra Tomma Moora o poslednej tulenej víle z bájnej divokehistorkyresizekrajiny Keltov, ktorá jediná môže piesňou zachrániť rozprávkové bytosti. Trojicu najdiváckejších filmov uzatvára komédia o francúzskom prisťahovalcovi zo Senegalu Samba (2014). S humorom a iróniou ju nakrútila režisérska dvojica Olivier Nakache a Eric Toledano, tvorcovia úspešného filmu Nedotknuteľní (2011). Divákov ďalej zaujali filmy Mami! (2014) mladého talentovaného režiséra Xaviera Dolana a nórsky film Proti prírode (2014) Oleho Giævera.

V desiatke najnavštevovanejších filmov Kina Lumière zabodovali aj tri slovenské tituly. Najviac divákov si prišlo pozrieť najnovší film Juraja Nvotu Rukojemník (2014), potom cestovateľský dokument Pavla Barabáša Suri (2015) a rebríček TOP 10 uzatvára slovenský nominant na Európsku filmovú cenu v kategórii dokumentárnych filmov, snímka Tak ďaleko, tak blízko (2014) o rodinách s autistickými deťmi režiséra Jara Vojteka. Pred ním sú v TOP 10 ešte filmy Dior a ja (2014) Fréderica Tchenga a Ida (2013) Pawla Pawlikovského, európsky film roka 2014, ktorý vstúpil do slovenských kín v druhej polovici minulého roka a ešte stále vzbudzuje záujem u divákov.

 

Celková návštevnosť Kina Lumière sa za prvý polrok vyšplhala na 35 645 divákov. Je porovnateľná s vlaňajšou rukojemnikresizenávštevnosťou za rovnaké obdobie aj napriek tomu, že v roku 2015 sa z dôvodu kompletnej výmeny elektrických rozvodov, inštalácie novej vzduchotechniky objektu a príprav sprevádzkovania štvrtej kinosály začalo premietať až na konci januára, aj to len v dvoch kinosálach. „V tomto období od novembra 2014 do februára 2015 bolo Kino Lumière prevádzkované v náhradných priestoroch, a to v kinosále Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v jeho sídelnej budove na Grösslingovej ulici 32 v Bratislave,“ hovorí Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière. „Prevádzka v Kine Lumière bola obnovená 28. januára  v kinosálach K1 a K2. Kinosály K3 a K4 sa sprístupnili až od 20. februára. SFÚ sprístupnením všetkých štyroch kinosál uviedol objekt, pôvodne známy ako ´Filmový klub´, do režimu plnohodnotného fungovania štvorsálového kina klubového charakteru,“ uzatvára. Krátko po znovuotvorení kina sa vďaka finančnej podpore z Audiovizuálneho fondu uskutočnila aj digitalizácia kinosály K4. Kompletná rekonštrukcia objektu by sa mala zavŕšiť v priebehu leta 2016.

 

Najvyššiu návštevnosť v prvom polroku 2015 v Kine Lumière zaznamenali európske filmy, prišlo na ne až 19 142 divákov, čo predstavuje 52 percent z celkového počtu návštevníkov. Slovenské filmy videlo 8 056 divákov. Celkovo sa zrealizovalo 1 474 projekcií, najviac divákov prišlo do kina v marci. V nadväznosti na minuloročný úspech v kine sa počas prvého polroka 2015 konal opäť prehľadový cyklus o dejinách kinematografie Filmový kabinet, ktorý bol  vypredaný a návštevnosť jeho prvého semestra dosiahla 957 divákov, čo zodpovedá plnej kapacite podujatia. Uskutočnil sa aj Filmový kabinet deťom, počas ktorého sa konalo 18 stretnutí a navštívilo ho 1028 detí.

 

Slávnostnou projekciou filmu Dušana Hanáka o dvoch poštových vlakároch Ja milujem, ty miluješ (1980) sa otvoril celoročný cyklus Vlak zvaný film s podtitulom 120 rokov na filmovej trati, ktorý potrvá do konca roka. Kino Lumière v januári 2015 získalo Cenu Europa Cinemas za najlepšiu dramaturgiu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.