Mossad!

Snímka resizeIzraelské komédie sú artiklom, ktorý naša distribúcia obchádza, zrejme nikto neverí, že by divákov mohli zaujať. Dávame prednosť vojnovým témam, naposledy sme v kinách videli skvelý Foxtrot (2018) a v roku 2009 rovnako pôsobivý Valčík s Bashirom. Zmysel pre humor, najmä jeho čierny a absurdný variant, je však obľúbený a bohato aj v našich krajoch zdieľaný. Na Febiofeste sme pred dvoma rokmi videli snímku Tel Aviv v plameňoch režiséra Sameha Zoabiho, príbeh palestínskeho scenáristu Salama, ktorému sa do jeho práce na populárnom televíznom seriáli začne iniciatívne montovať veliteľ izraelskej kontrolnej hliadky. Tou musí Salam každý deň prechádzať na ceste do práce.

O ďalších vydarených komédiách sme už písali v súvislosti s MFF Jeruzalém, je to Túžba (2017) režiséra Savi Gabizona, Svätý vzduch (2017) Mosad11 resizeShady Sroura a, samozrejme, Nulová motivácia (2014) Talye Lavie. Mossad! je nakrútený režisérom Alonom Gurom Aryem v parodickom štýle bondoviek skoršieho dáta, s ich naivne nadprirodzenými technologickými kúzlami, slúžiacimi neporaziteľným agentom v boji proti zloduchom, túžiacim po plošnej likvidácii sveta. Začíname kdesi v Tunisku, kde vo väzení sedí agent Mossadu Shuki (Dvir Benedek). O jeho oslobodenie sa snaží kolega Guy Moran (Tsahi Halevi) a všetko sa vyvíja úspešne až na koncovku, Shuki padá zo záchranného vrtulníka z rúk Guya do rúk nepriateľa. O nejaký čas je Guy povolaný šéfom Mossadu, obstarožným Haimom, do akci a má vypátrať uneseného amerického podnikateľa Sattelberga. Na pomoc posiela CIA agentku Lindu. Tej sa úloha veľmi nehodí,Mosad3 resize mala naplánovanú akciu v Miláne tak, aby stihla „fashion week“. Šéf ju odvelí do Izraela s pripomienkou, „nesmieme Izrael nechať zachraňovať svet“. Ide o prestíž a decentnú frčku Mossadu. Dvojica zistí, že Sattelberg je v rukách organizácie RBG a velí jej prekvapivo živý Shuki. Chcú od Sattelberga kód, za pomoci ktorého by sa dostali do všetkých mobilov na svete a vyvolali tak reťazové výbuchy. Žiadajú vlády jednotlivých krajín, aby zaplatili tučné výkupné za zachovanie mobilov a tým aj životov ich majiteľov. Ako sa ukáže, za celým komplotom stojí Sattelbergova žena Sharon, pravým menom Mujidra Markuk. Nežná blondýnka tak uskutočňuje zločinecký plán pomsty západnému kapitálu. Ukáže sa, že Shuki sa chcel pomstiť Mossadu kvôli tomu, že ho nehľadali, aj napriek vyspelej satelitnej technike. O jej blokovanie sa postarala Sharon/Mujidra a komunikácia medzi tajnými službami sa tak nekonala. Kráska skončí v kontajneri s horľavinou a svet je zachránený.

Mosad4 resizeAkčné naháňačky dopĺňa línia šéfa Mossadu Haima a jeho vytrvalo prítomnej a ufrflanej manželky Rebeky (populárna herečka Gila Almagor) . Komunikácia s americkým šéfom CIA má svoje špecifiká, napríklad s vymieňaním pozadí pri hovoroch zo skypu na zmätenie eventuálnych špiónov. Dobový pôvab technologických vynálezov má i premena agenta Arona na robota Aron-mana. Režisér filmu Alon Gur Arye pôvodne vyrobil túto ironickú hru v roku 2007 ako krátky film Israeli Intelligence. Agent Rami Haruvi v ňom zachraňuje amerického veľvyslanca. Kráska po jeho boku tiež nechýba. Tsavi Halevi si po seriáli Fauda, kde je charizmatickým agentom Shin Bet (paralela americkej FBI), strihol super agenta, čo je tiež súčasťou odheroizovaného naratívu a dôkazom, že diváci žánrový švenk bez problémov vydýchajú.

Tento typ parodickej hyperboly možno nevyhovuje milovníkom komédií, ale bude pôsobiťMosad5 resize intenzívnejšie, ak si do pozadia domyslíme všemocnú tajnú službu, asi jednu z najvýkonnejších na svete. Pre inšpiráciu môže slúžiť štvordielny seriál Inside Mossad (2017), dostupný na Netflixe. Uvádza ho citát britského spisovateľa špiónskych románov Johna le Carrého : „Tajné služby vyjadrujú mieru politického zdravia národa a sú jediným skutočným vyjadrením ich podvedomia. „ Hovoria v ňom bývalí šéfovia Mossadu a odkrývajú časť tých najdôležitejších káuz, na ktorých od 50. rokov pracovali, počínajúc odchytením Adolfa Eichmanna, tak zaujímavo dMosad8 resizeramatizovanom vo filme Eichmann : strojca konečného riešenia (Operation Finale, 2018). K dokonalejšiemu obrazu iste prispieva aj osemdielny izraelský seriál Teherán (2020) o operácii Mossadu v Iráne.

Bezuzdnú paródiu tajnej služby si môžu dovoliť len v slobodných krajinách. Márne by sme ju hľadali napríklad v Rusku, kde vo filmoch i seriáloch rastie počet vysoko hrdinských a pozitívnych postáv príslušníkov KGB, nehovoriac o Číne. Mossad! je filmom, ktorý je dobré absolvovať v istom kontexte. Zábava bude o toto poznanie veselšia.

Mosad9 resizeMossad! (Ha'Mossad), Izrael, 2019
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Alon Gur Arye
Scenár: Alon Gur Arye
Strih: Isaac Sehayek
Producenti: Leon Edery, Moshe Edery
Hrajú: Tsahi Halevi, Efrat Dor, Dvir Benedek, Tal Friedman, Kaplan Aaron, Lucy Aharish, Adi Himelbloy, Shlomi Koriat, Ilan Dar, Tal Tirangel, Gila Almagor, Omer Dror, Tomer Sharon
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.