Roztrieštený (Fractured/La Fracture)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Frac5 resizeKto obľubuje nejednoznačnosti, rád uvažuje o nevysvetliteľných príčinách a javoch, rád fantazíruje, by si nemal nechať ujsť thriller amerického režiséra Brada Andersona Rozrieštený. Už aj preto, že dýcha napätím, má jedinečnú atmosféru a navyše má únosnú dĺžku. Nudiť sa nebudete.

Read More

S rodinou Raya Monreoa (Sam Worthington), jeho ženou Jo  Lily Rabe) a dcérkou Piri (Lucy Capri) sa zoznámime v aute a riešia svoju manželskú krízu. Nie je to hádka v pravom slova zmysle, len žena mu vyčíta jeho zlyhania a on sa bráni. Nič by sa nestalo keby Piri naliehavo nepotrebovala ísť na toaletu a zastavia na čerpacej stanici.  Na neposedné dieťa, Frac resizektoré malo sedieť v aute, sa zrazu vyrúti veľký pes, keď to otec zbadá okamžite zasiahne, lenže obaja spadnú do jamy a dieťa si zlomí ruku. Jemu sa v podstate nič nestane. Šialenou rýchlosťou sa rútia do nemocnice, dieťa s matkou odvedie nemocničný personál na vyšetrenie. Ray si trochu pospí v čakárni a s hrôzou zistí, že sa za nimi zľahla zem. Nikoho takého na vyšetrenie neprijali, ošetrili len jeho. Stalo sa to skutočne tak, ako sme to videli alebo len vo fantázii Raya. Je až nepravdepodobné, že by si to všetko vymyslel, zrejme v nemocnici sa dejú nejaké čudné veci. Milujúci otec a manžel musí prísť na to čo sa stalo.

 

Ale hneď pri prijímaní malej pacientky sa udeje niekoľko nezvyčajných vecí. Dozvedáme sa, že Ray nemá nárok na Frac6 resizenemocenské poistenie, musí platiť v hotovosti a bol už raz ženatý. Pred ôsmymi rokmi, jeho žena Abby tragicky zahynula, dodnes si to vyčíta, on bol alkoholik, ale od tej tragédie, ktorú zrejme sám zavinil, nevypil ani kvapku. Malá Piri je jeho život, urobil by pre ňu čokoľvek, ale musí súhlasiť, že na vyšetrenie pôjde len jeden z rodičov, on prenechá miesto svojej žene. Atmosféra hustne, Ray neprestajne hľadá svoju ženu, ale všade narazí na neporozumenie, dokonca úžas čoho sa to vlastne dožaduje, veď prišiel len sám. Personál sa správa čudne, našťastie, ich podozrievajú aj diváci.

 

Nemá význam ďalej význam rozoberať vývoji udalostí, lebo veci sú z minúty na minútu nejednoznačnejšie, raz začíname Frac2 resizepochybovať o pravdivosti Rayovho tvrdenia, potom mu opäť veríme každé slovo, veď možno ide o nekalú krádež orgánov, aspoň to tak na prvý pohľad vyzerá. Rodinu mu totiž odviezli niekam do suterénu, kde nie sú prístroje ani pre roentgen, ani pre magnetickú rezonanciu. No nebol by to majster úspešných thrillerov Brad Anderson, aby neustále diváka nezneisťoval. Dobre napísaný scenár Alana B. McElroya jeho správaniu dáva logiku a dokáže ju obhájiť. Anderson upozornil na seba už prvým filmom Darien Gap (1996) na festivale v Sundance. O rok opäť zožal veľký úspech na tom istom festivale so snímkou Next Stop Wonderland. A hneď sa o ňom hovorilo ako o jednom z najsľubnejších nezávislých režisérov Ameriky. Pozoruhodné sú  aj jeho filmy Happy Accidents (2000) Session 9 (2001), ale najmä Frac8 resizepsychologický thriller Mechanik (2005). Z najnovších je to Suspicion (2018) a Beirut (2018) a tiež sa podpísal pod dve epizódy seriálu Hriešna duša (2017-2018). Snímka Roztrieštený možno nie je na špici jeho nadpriemerných filmov, ale je to mimoriadne vydarený thriller, okorenený halucinogénnymi prvkami, čo dodáva príbehu mimoriadnu tajomnosť. Na logiku, ako som už spomenula, sa spoliehať nedá ani vyčítať prečo sa niečo stalo tak, ako sa stalo, lebo práve zmätenosť a zdanlivá nelogickosť je leitmotívom celého rozprávania. Ani po záverečných titulkoch nie ste si celkom istí, čo ste vlastne videli a čo je pravda. A práve prekvapivý a nejednoznačný zvrat dáva filmu osobité čaro a jedinečnosť, čo sa Andersenovi podarilo s bravúrou načasovať a gradovať.

 

Frac.7 resizeNa herecký výkon Sama Worthnigtona sú rôzne názory, podľa mojej mienky to uhral so cťou, viac od neho scenár nevyžadoval. Neprepínal svoje pochybnosti, miestami až zlosť a halucinogénne stavy, boj so svojimi démonmi, udržal ich v norme a práve táto striedmosť v hereckom prejave dodala postave vierohodnosť. Keby to bol viac prepínal, možno by sme ho okamžite boli považovali za človeka rozpolteného, neistého, ba dokonca za blázna. Tým, že sa celý čas tváril nevinne, priam ukrivdene a nepochopiteľne podozrievaného, uveríme v jeho nevinu. A otázkou ostáva: Možno ho vôbec podozrievať? Na základe akých indícii ? O jeho nevine sú možno presvedčení aj dvaja policajti, ktorí sa rozhodli celú vec vyšetriť a pomôcť mu. Lily Rabe ako manželka Joanne (hovorí jej Jo), nemala veľký priestor na rozohratie svojho partu a dobre bola obsadená do úlohy nevinného dieťaťa Lucy Capri. Láskavého, ale rafinovaného Dr. Frac4 resizeBertrama sa dobre zhostil Stephen Tobolowsky, ale najvýraznejšou postavou bola psychiatrička Dr. Jacobs, v sugestívnom podaní herečky Adjoa Andoh.

 

Snímka Roztrieštený  je skvelým príspevkom do portfólia  psychologických thrillerov, lebo udržuje napätie od prvej chvíle, dialógy sú stručné, k veci a výstižné, kamera Björna Charpentiera striedma, hudba Antona Sanka vhodne dopĺňa napätú atmosféru a herecké výkony sú na želateľnej profesionálnej úrovni. Čo viac by ste od thrilleru ešte chceli. A navyše dovoľuje hlbšie sa zamyslieť aj nad vzťahmi v rodine a takisto nad samým sebou, čo všetko s nami zmieta a či dokážeme úspešne bojovať so svojimi démonmi, lebo to nakoniec rozhodne o našom živote a činoch.

 

Frac3 resizeRoztrieštený (Fractured/La Fracture), USA, 2019
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Brad Anderson
Scenár: Alan B. McElroy
Kamera: Björn Charpentier
Hudba: Anton Sanko
Strih: Robert Mead
Scénografia: Lauren Crasco
Kostýmy: Sandra Soke
Producenti: Neal Edelstein, Paul Schiff
Hrajú: Sam Worthington, Lily Rabe, Stephen Tobolowsky, Adjoa Andoh, Lucy Capri, Will Woytowich, Ernesto Griffith, Chris Sigurdson, Stephanie Sy, Lauren Cochrane
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.