Stará láska nehrdzavie (Long Shot)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Laska12 resizeRomantické komédie sú jedným zo základných pilierov v hollywoodskom multimiliardovom zábavnom priemysle. A už na začiatok musím podotknúť, že sú štýlovo ľahko rozpoznateľné a obsahovo maximálne predvídateľné. Dvaja ľudia sa stretávajú, stojí medzi nimi neprekonateľná prekážka a na konci, väčšinou, „žili šťastne, až kým nepomreli“.

V tomto prípade ide o ministerku zahraničných vecí Charlotte Field ašpirujúcu na pozíciu prezidentky Spojených štátov amerických a skrachovaného novinára Freda Flarskyho s názormi „na pravom mieste“. Táto nezvyčajná romantická Laska resizedvojica, dámy na úrovni a čudesného takmer bezdomovca, sa náhodne stretne na istej spoločnej akcii. Čo sa medzi nimi stane, aké problémy medzi nimi nastanú, aj to, ako sa príbeh pravdepodobne skončí, je nám už azda jasné aj z úvodnej synopsy príbehu.

Ani v prípade americkej komédie Jonathana Levina Stará láska nehrdzavie sa osvedčený klasický vývojový vzorec príbehu nevzdialil od zaužívanej hollywoodskej normy. Avšak, v porovnaní s ostatnými romantickými komédiami má stále niečo navyše. Politickú tematiku, rozmarný a miestami Laska4 resizenepredvídateľný scenár plný paródie (paradoxnej pre klasickú hollywoodsku komédiu) a hviezdne herecké obsadenie v podaní Charlize Theron a Setha Rogena, medzi ktorými na počudovanie zafungovala aj štipka chémie.

Služobné cesty po celom svete, keď Fred sprevádza Charlotte, ponúkajú niekoľko skutone vydarených a vtipných momentov, keď sa Fred snaží súperiť s protivníkmi na úrovni a získať si priazeň Charlotte. Ba dokonca, i naozaj nečakané akčno-parodické sekvencie. Jednou z najpozitívnejších znakov súčasnej hollywoodskej komédie je práve schopnosť robiť si zo seba samej srandu. A to, v podobe paródie. Túto Laska3 resizecharakteristickú črtu pozorujeme už aj na niekoľkých komédiách z minulého roka, ako Jumanji (2019) a sparodizovaná postava svalnatého Dwaynea Johnsona. Je naozaj sympatické, že ani tvorcovia tohto jednoduchšieho žánru sa už neberú, takpovediac, veľmi vážne a dokážu sparodovať charakteristické postavy, ktoré zosobňovali niekoľko desaťročí.

Musím uznať, že Stará láska nehrdzavie ma miestami vskutku pobavila. V príbehu sa však, samozrejme, nachádzalo aj veľa z vatovej americkej komédie. Fredove trápne psie oči na Charlotte flirtujúcu s vysoko postaveným mužom (Alexander Laska10 resizeSkarsgard) či patetické protipohľady zaľúbencov (dúfam, že boli súčasťou parodickej roviny filmu) nechcene tlačili úroveň snímky stále nižšie a nižšie.

Po celú metráž snímky sa ale Levinovi kontinuálne a v akurátnych intervaloch darí udržať rýchle tempo komédie tak, že sa divák v kine v podstate ani nestihne začať nudiť. Vidno, že dramaturgický aspekt filmu má režisér a jeho scenáristi v malíčku. Namiesto toho, aby nám cez ružové okuliare reflektovali celý priebeh ich predchádzajúceho vzťahu, ako už preklad filmu nepodarene našepkáva, Levine sa spolieha na Laska11 resizečasovo zminimalizovanú elipsu.

Príbeh tohto filmu je síce ťažko uveriteľný, pretože budúca prezidentka by si asi len ťažko takýmto spôsobom a kvôli starej láske dokašľala sľubnú kariéru. No postavy v príbehu sú relatívne autentické. Hlavné postavy dokonale herecky podporuje Bob Odenkirk ako absurdná postava súčasného prezidenta Spojených štátov, ktorý zaslepene túži po rozbehnutí svojej hereckej kariéry, June Diane Raphael ako Charlottina asistentka či Ravi Patel ako konzultant budúcej hlavy štátu alebo O’Shea Jackson Jr. v postave BFF Freda Laska8 resizeFlarskyho.

Stará láska nehrdzavie asi neprepíše históriu hollywoodskych romantickým komédií a hlavné postavy Charlize Theron a Seth Rogen za tieto herecké výkony s určitosťou nevyhrajú filmové ceny. Snímka však ostane príjemnou reminiscenciou nových začiatkov a zaujímavým ozvláštnením filmového žánru americkej komédie s jasne špecifikovanými charakteristikami.

Laska6 resizeStará láska nehrdzavie (Long Shot), USA, 2019
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Jonathan Levine
Scenár: Dan Sterling, Liz Hannah
Kamera: Yves Bélanger
Hudba: Marco Beltrami, Miles Hankins
Hrajú: Charlize Theron, Seth Rogen, June Diane Raphael, O´Shea Jacskon Jr., Ravi Patel, Bob Odenkirk, Andy Serkis, Randall Parl, Tristan D. Lalla, Alexander Skarsgard, Aladeen Tawfeek, Wanya Morris a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 11. júla 2019
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.