Český a slovenský filmový festival v Sydney

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ahojlogo resizeSvoj druhý ročník slávnostne otvorí Český a slovenský filmový festival v Sydney (CSFF), ktorý sa bude konať počas piatich dní v kinách Dendy Opera a Dendy Newtown od 21. do 25.10. 2015. Do Austrálie prináša filmy spoločnosť ARINA v spolupráci s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, Slovenským filmovým ústavom, Ministerstvom kultúry a Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, českého Státního fondu kinematografie a Ministerstva kultúry ČR. Nad festivalom prevzal záštitu minister kultúry Marek Maďarič.

Festival uvedie takmer 40 celovečerných i krátkych filmov, a to filmy hrané, dokumentárne aj animované. V celej šírke sa tak predstavia novinky zo súčasnej slovenskej aj českej kinematografie, vrátane dvoch nových úspešných rozprávok Sedem zhavranelých bratov a Traja bratia, čím sa festivalová ponuka rozširuje aj pre rodiny s deťmi. Z ďalších výrazných filmov uplynulého roku bude uvedený česko-slovensko-nemecký koprodukčný film Fair Play, ktorý približuje citlivú téma dopingu v športe za bývalého režimu. K festivalovým lahôdkam patria tiež slovenský kinohit 38 o živote populárneho slovenského hokejistu Pavla Demitru, ktorého život ukončila letecká tragédia v ruskej Jaroslavli v roku 2011 alebo úspešná česká komédia Život je život v hlavných úlohách s Ondřejom Vetchým a Simonou Stašovou. Vo výbere krátkych filmov, ktoré sprevádzajú celovečerné tituly, sa predstaví sedem slovenských filmov: Čo sme robili predtým, ako sme šli spolu na kakao (r. Aramisova), Fongopolis (r. Joanna Kożuch), Sila príťažlivosti (r. Eva Sekerešová), Zelená vlna (r. Martina Buchelová), Half bábka (r. Jasmine Elsen), Kuku (r. Henrich Žucha) a Láska (r. Maja Brnušáková).

 

Po prvýkrát sa tento rok predstavia krátke filmy študentov z filmových škôl - FTF VŠMU, FAMU a Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne. Prehliadka krátkych študentských filmov bude prebiehať na Fakulte Designu Technologickej Univerzity v Sydney (UTS). Pásmo krátkych filmov uvedie filmy z dielne mladých a talentovaných študentov Filmovej a

televíznej Fakulty VŠMU: Nekonečný príbeh dedka a babky (r. Petra Albertyová), Circle Pit (r. Martin Machálik), Rodina – základ života (r. Marta Prokopová), Tiene (r. Zuzana Žiaková), Half bábka (r. Jasmine Elsen), Sila
príťažlivosti (r. Eva Sekerešová) a Fongopolis (r. Joanna Kożuch). Festival tiež pripomenie 70. výročie konca 2.svetovej vojny v Československu legendárnym filmom Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre, zachytávajúci príbeh z konca druhej svetovej vojny, v ktorom náhoda spojí troch ľudí bez domova a oni sa, spôsobom sebe vlastným usilujú naplniť svoju predstavu o šťastí.

 

Tento rok po prvý raz zavíta festival aj do Perthu (19. -22. 11. 2015) Po úspešných minuloročných ročníkoch sa organizátori rozhodli rozšíriť festivalové dianie aj o  toto západoaustrálske mesto. Počas štyroch dní sa tu zo slovenskej kinematografie predstavia 3 dlhometrážne filmy: Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis), 38 (r. Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič), Fair Play (r. Andrea Sedláčková) a dva krátke filmy Kuku (r. Henrich Žucha) a Sila príťažlivosti (r. Eva Sekerešová). „Sme potešení, že môžeme priniesť divákom v Sydney a v Perthe to najlepšie so súčasnej slovenskej a českej kinematografie. Na festivale si určite každý vyberie podľa svojho gusta –
v bohatom programe to hýri filmami, pri ktorých sa budete smiať, plakať, prebudí vo vás inšpiráciu alebo vás donúti k živej diskusii,“ hovorí riaditeľka festivalu v Sydney Ika de Detrichová. Festival je recipročný k Australskému filmovému festivalu „Aussie Film Fest“, ktorý sa uskutoční v Prahe, kino Lucerna 26. – 29. 11. a v Bratislave, kino Mladosť 4. – 6.12. 2015.

Viac: www.iksimafilms.com.au

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.