Otvorenie Kina inak v Bratislave

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kino inak logo resizeV piatok 6.septembra o 19h00 začíname novú sezónu Kina inak, ktoré pôsobí v rámci priestoru pre súčasnú kultúru A4 v budove Ymca na Karpatskej ulici v Bratislave, skutočne veľkolepo. Výnimočným otvorením novo zdigitalizovanej sály vo vysokom rozlíšení HD, s päťkanálovým zvukom, veľkým projekčným plátnom a so slávnostným drinkom.

A aby Kino inak zostalo verné svojmu prívlastku "inak", otvárame mimoriadnou slovenskou predpremiérou provokatívneho filmu o "inom pohľade na kinematografiu" - dokumentom Perverzný sprievodca ideológiou. Kontroverzný slovinský filozof Slavoj Žižek a skúsená britská dokumentaristka Sophie Fiennes v ňom citujú známe aj zabudnuté diela filmovej histórie, aby v nich invenčne, vtipne i znepokojivo odhalili skryté odkazy ideológií. Spolu s ohnivým Žižekom precitneme pri filmoch ako Triumf vôle, Lásky jednej plavovlásky, Taxikár, Čeľuste, Titanik, Temný rytier a iných ukážkach, aby sme pochopili, že "we are responsible for our dreams"...

 

Ďalšia pozoruhodná reflexia od autorov Perverzného sprievodcu filmom (2006) sprevádza diváka i tentoraz nečakanými a neošúchanými citáciami z dejín kinematografie, aby ponúkla svojráznu interpretáciu podstaty ideológie. Kapitalizmus, totalitné režimy, nacizmus, fanatizmus, prahnutie po porozumení, láske, spojení s Bohom, či len obyčajnom uhasení smädu, majú v Žižekovom psychoanalytickom prístupe pôvod v predstavách - ideologických mechanizmoch, ktoré formujú naše kolektívne vedomie a konanie.

 

Vďaka podpore Audiovizuálneho fondu sa tak novo zdigitalizované Kino inak zaradí do stále absentujúcej ponuky malých bratislavských kín, pričom si zachová svoju tradičnú orientáciu. Minimálne osem projekcií mesačne ponúkne divákovi alternatívu ku klasickej filmovej distribúcii, uvádzanej v komerčných kinách. Čiastočne sa kino vymyká aj spod ponuky filmových klubov, špecifikom je interaktívnejší prístup k divákovi vo forme tematicky komponovaných pásiem, profilových prehliadok, lektorských úvodov, diskusií s tvorcami či hosťami. Programový profil Kina inak od počiatku svojej existencie kladie dôraz na prezentáciu súčasnej európskej a slovenskej produkcie, a to v rôznych, aj neštandardných žánroch hranej, dokumentárnej, animovanej, experimentálnej, či hraničnej súčasnej tvorby.
Nezriedka uvádza filmy, ktoré nikde inde u nás neuvidíte a ako jediné kino v Bratislave ponúka obľúbené detské projekcie pre deti v predškolskom veku. Po projekcii ponúka A4-ka priestor na stretnutie aj zábavu v príjemnej kaviarni. Kino inak je súčasťou programovej ponuky A4, zameranej na súčasné umenie a kultúru. Okrem filmových podujatí sa takmer každý deň konajú rôzne akcie - koncerty, divadlo, tanec, stretnutia, prezentácie a podobne.

 

Viac: www.a4.sk/program/2013-09

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.