Armin Mueller-Stahl dostane Čestného Zlatého medveďa

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

8517-armin-mueller-stahlNemecký herec a režisér Armin Mueller-Stahl, ktorý dnes (17. decembra 2010) oslavuje osemdesiate narodeniny, sa vo februári budúceho roku stane laureátom prestížnej ceny za celoživotné dielo, udeľovanej tradične na medzinárodnom filmovom festival v Berlíne.

Narodil sa 17. 12. 1930 vo východopruskom Tilsite ako tretie z piatich detí bankového úradníka. Herectvo začal študovať v roku 1950, o dva roky už hosťoval v divadle Theater am Schiffbauerdamm. Vypracoval sa na jedného z najznámejších východonemeckých hercov, ale roku 1980 emigroval do Západného Berlína.

Hral vo filmoch Rainera Wernera Fassbindera, Andrzeja Wajdu či Istvána Szabó. Roku 1989 sa presadil v Hollywoode filmom Costu Gavrasa Hracia skrinka. Spolupracoval aj s Jimom Jarmuschom, Stevenom Soderberghom, Ronom Howardom, Brianom De Palmom, Davidom Cronenbergom, Agnieszkou Holland, Bille Augustom a ďalšími. Za výkon v dráme Žiara ho roku 1996 nominovali na Oscara. Medzi desiatkami ďalších ocenení sú aj Strieborný medveď z berlínskeho festivalu za snímku Utz (1992) a Berlinale Camera (1997).

V roku 2006 bol členom medzinárodnej poroty Berlinale a o tri roky neskôr berlínsky festival otváral film Toma Tykwera The International, kde stvárnil jednu z hlavných postáv.

V posledných rokoch sa Armin Mueller-Stahl realizuje aj ako úspešný výtvarník, muzikológ a hráč na violončelo. Prednedávnom vydal album Es gibt Tage… s pesničkami niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.