Čarovný park (Wonder Park)

Park9 resizeSpomínate si ešte na magický animovaný film z dielne Pixar Štúdia V hlave z roku 2015 ? Ak áno, v súčasnosti uvádzaná snímka Čarovný park, je jemnou reminiscenciou a zjednodušenou koncepciou tohto fantastického animovaného filmu spred štyroch rokov.

Preto vás asi zápletka a celý vizuál Čarovného parku až tak neuchváti. V prípade, že ste V hlave vôbec nevideli, máte sa na čo tešiť. Čaká vás totiž dobrodružná jazda zázračným parkom s množstvom oživených plyšových hračiek, Park2 resizebláznivých kolotočov s lietajúcimi rybami či šmýkačiek z dúhovo farebných slamiek.

Podobnosť so zatiaľ omnoho viac známou a obľúbenou snímkou je v Čarovnom parku vskutku všadeprítomná. Čo je však tejto v porovnaní s V hlave od tvorcov Pixaru chýbalo, je jeho charakteristický úžas z detskej imaginácie a prezentovaného doposiaľ nevideného. Tento rozdiel vyplýva možno aj z toho, že V hlave prezentuje unikátny a nezameniteľný originál myšlienky Park resizezosobnenia imaginácie malého dievčatka. Čarovný park je tak jemným odvarom, pripomienkou magického príbehu toho, čo sa možno odohráva v hlave malého dieťaťa.

V čom sa však Čarovný park od V hlave zásadne odlišuje a vyniká? Obsahuje krásnu myšlienku, že kúsok detskej imaginácie ostáva v každom dospelom po celý život. Aj dospelí v sebe po celý čas nesú aspoň malinkú časť dieťaťa. Podobne ako mama June. Snímka, nanešťastie, reflektuje aj metaforu Park3 resizehľadania predčasne strateného detstva zosobneného v dobrodružstve o záchrane zábavného parku a v podstate aj záchranu detskej imaginácie June. Práve to sú dôvody, prečo je Čarovný park taký jedinečný a vo svojej podstate originálny. Pripomína nám, že nie všetko v živote je rozprávkový ideál a náš osud môže rozhodnúť i v neprospech s našimi ideálmi.

Park5 resizeTieto asociácie však vyvoláva snímka v dospelom človeku. Pre malé dieťa, pre ktoré je film primárne určený, je prvá tretina Čarovného parku nie pomerne, ale do veľkej miery prudko pesimistická. Nevedno, či tak malé deti, ako tie v kinosále, dokážu exaktne odčítať líniu s chorobou Juninej mamy. Skôr ostávajú zdesené a pýtajú sa: Prečo je dievčatko smutné? Prečo dievčatko plače? Kde odišla Park6 resizejeho mama? Prečo odišla? Kde odišla? V kine sa, dokonca, nachádzalo dieťa, ktoré sa pýtalo, či už môžu odísť domov… Aj keď nasledovná väčšia časť filmu bola už mimoriadne zaujímavou dobrodružnou výpravou, s dôležitým poslaním zachrániť obľúbené detské hračky pred skazou opicozombíkov, táto smutná, ba priam strašidelná expozičná časť filmu väčšinu malých filmových divákov, s najväčšou pravdepodobnosťou, odradila.

Park7 resizeTo, v čom však Čarovný park vyniká a stáva sa skutočne čarovným je konkrétna predstava detskej imaginácie. Ide o akýsi Six Flags mimoriadne kreatívnej detskej predstavivosti, s niekoľkými húsenkovými dráhami, zasadenými do fantastického zábavného parku a s traťami vlakov v tvare chápadiel obrovskej chobotnice. Zdá sa, že takáto predstava, rovnako ako každý reálne existujúci zábavný park, dokáže splniť akýkoľvek sen Park8 resizekaždého dieťaťa. A možno aj každého veľkého dieťaťa.

Avšak, celý tento príbeh a koncept filmu je mierne chaotický a dramaturgicky nevyrovnaný. Je ťažké odhadnúť, kto, po škandalóznom a kontroverznom neuvedení režiséra do záverečných titulkov, stojí za finálnou podobou filmu. Snímka Park10 resizeskôr pôsobí, akoby ju dokončila celá crew tvorcov, ktorí tvrdo pracovali na tom, aby bola dojemná a spôsobila wow efekt v každom potenciálnom divákovi. Či už išlo o dieťa alebo o dospelého diváka.

Napriek všetkým nedostatkom, je Čarovný park ideálnou víziou jedného detstva a všetkých zároveň. Je predstavou krásneho Park11 resizevzťahu večného rojka June s jej matkou, ktorý prežívajú vo svete nekončiacej fantázie zábavného parku. Všetky postavy, veci a dobrodružstvá tvorí June a spoločne s matkou ich zapisujú do „vyskakovacieho zošita“. Čarovný park je súčasne vyrovnávaním sa s nepriaznivosťou osudu. S krátkym nedobrovoľným vytrhnutím sa zo sveta fantázie a čeleniu neľahkej skutočnosti. No najmä, nájdením stratenej imaginácie a ešte neprežitého detstva.

Park8 resizeČarovný park Wonder Park), USA, 2019)
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Josh Appelbaum
Scenár: Josh Appelbaum, André Nemec
Kamera: Juan García Gonzaleu
Strih: Edie Ichioka
Hudba: Steven Price
V origináli hovoria: Mila Kunis, Jennifer Garner, Matthew Broderick, Jeffrey Tambor, Ken Jeong, Kenan Thompson, John Oliver
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 14. marca 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.