Desať slovenských filmov na festivale v Poľsku

Spina resizeV nedeľu 25. júna 2017 sa v poľskom Lagowe začne už 46. ročník filmového festivalu krajín strednej a východnej Európy Lubušské filmové leto. V jeho programe sa o festivalové ceny pravidelne uchádzajú aj slovenské filmy. Tento rok bude mať Slovensko zastúpenie vo všetkých troch festivalových súťažiach, o priazeň poroty sa bude uchádzať až desať slovenských a koprodukčných filmov. Do hlavnej poroty zasadne aj slovenský režisér Dušan Trančík. Festival potrvá do nedele 2. júla 2017.

V hlavnej súťaži hraných filmov o festivalovú cenu Zlaté hrozno zabojuje päť filmov. Najnovším z nich je celovečerný hraný debut Terezy Nvotovej Špina (2017) o sedemnásťročnom dievčati, ktorému do života zasiahne znásilnenie. Súťažné uvedenie bude mať aj film Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry o manipulácii mocou, filmový príbeh ovdovenej Hany v podaní Zuzany Kronerovej Baba z ľadu (2017) režiséra Bohdana Slámu, film Masaryk (2016) o významnej postave československých dejín režiséra Juliusa Ševčíka a snímka o ochrankyni zvierat Cez kosti mŕtvych (2017) Agnieszky Holland, ktorá získala Strieborného medveďa – Cenu Alfreda Bauera na tohtoročnom Berlinale.

Štyri tituly sa o priazeň poroty budú uchádzať v súťaži dokumentárnych filmov. Medzi nimi snímka režisérky Terezy Križkovej Vtedy v Bratislave (2015), ktorá je príbehom židovskej rodiny putujúcej naprieč rôznymi krajinami a protichodnými ideológiami, či film Parlika (2016), v ktorom režisérka Sahraa Karimi skúma postavenie afganských žien počas transformácie Afganistanu z totalitnej teokracie na demokratický štát. Slovenskú súťažnú kolekciu dopĺňajú aj film Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom (2016) o tatranských nosičoch a antropologicky zameraný dokument Zatopené (2016) v réžii Soni G. Lutherovej.

Z bohatej kolekcie študentských filmov bude v súťaži krátkych hraných filmov reprezentovať slovenskú kinematografiu film Skúška (2016) Gregora Valentoviča o huslistke popredného orchestra. Nesúťažne sa v Lagowe už tradične premietnu aj ďalšie filmy z produkcie bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU), sú to  Chilli (r. Martina Mikušová), Jozef dnes doma nebude (r. Boris Šlapeta), Kráska a rytier (r. Matej Babic), Tutti (r. Marek Jasaň), Škandinávia (r. Katarína Kočanová), Braček Jelenček (r. Zuzana Žiaková) a Okupácia (r. Martina Mikušová). V nesúťažnej sekcii Panoráma bude v Lagowe uvedený aj celovečerný hraný debut režiséra Róberta Fiľa Obchádzka na ceste k dokonalej ilúsúťažnej sekcii Panoráma bude v Lagowe uvedený aj celovečerný hraný debut režiséra Róberta Fiľa Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii  (2016), ktorý hovorí o slobode jednotlivca a možnostiach jeho rozhodovania v súčasnej spoločnosti.


Do hlavnej päťčlennej festivalovej poroty zasadne slovenský režisér Dušan Trančík, ktorého filmy Zima kúzelníkov (2006) a Hodina dejepisu (2013) festival uvedie v osobitnej sekcii Majstri filmu. O víťazoch aktuálneho ročníka lagowského festivalu bude rozhodovať aj poľský filmový a literárny kritik Andrzej Werner, poľský režisér a dokumentarista Marcel Łoziński, poľský scenárista a režisér Ryszard Brylski a muzikológ a teoretik hudby Andrzej Goleniewski.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.