Jack Reacher: Nevracaj sa (Jack Reacher: Never Go Back)

Jack3 resizePrvý Jack Reacher rozhodne nebol hitom, aký by si štúdio Paramount Pictures prialo. Druhá vzájomná spolupráca Toma Cruisa a Christophera McQuarrieho, režiséra a scenáristu v jednej osobe, nezbierala ani vyložene nadšené ohlasy. Na druhej strane však nebola ani komerčným fiaskom a pozitíva nakoniec jemne prevážili aj nespokojnosť fanúšikov, s tým, že vzrastom nižší Cruise mal ďaleko od knižného predobrazu. Štúdio každopádne rozhodlo - Jack sa vráti pod názvom Jack Reacher: Nevracaj sa.

Kým prvá adaptácia čerpala z deviatej knihy série pomenovanej Výstrel, druhá poskočila ešte ďalej. Britský autor Lee Child nezaháľa a jeho dojná krava sa čoskoro dočká už dvadsiateho prvého prírastku. Filmoví tvorcovia tento raz Jack2 resizesiahli po čísle osemnásť – titule s názvom Nevracaj sa. Jack sa v ňom vracia späť do Washingtonu, aby sa konečne osobne zoznámil so svojou veliacou dôstojníčkou Susan Turnerovou. Tam však na neho čakajú rovno dva prekvapenia – jeho známa je obvinená zo špionáže a on sám je možno otcom dospievajúcej pätnásťročnej tínedžerky. Jackovi to, samozrejme, nedá a rozbieha pátranie na vlastnú päsť. Výsledok? Obvinenie z vraždy a definitívny dôkaz, že niečo tu nehrá. Ako von z tejto prekérnej situácie?

Christophera McQuarrieho nahradil na režisérskej stoličke Edward Zwick, ktorého najviac preslávili výpravné snímky ako Legenda o vášni, Posledný Samuraj, či Krvavý Diamant. Jack5 resizeAtmosféra druhého Jacka Reachera je tak zákonite trochu odlišná, i keď do istej miery za to môže už samotná zápletka. Samotársky hrdina je v nej postavený do úplne inej pozície ako predtým, nakoľko je nútený fungovať v tíme a popritom riešiť následky možného otcovstva. Ústredná zápletka každopádne nevybočuje z radu a ani jej rozuzlenie neprináša vôbec nič nečakané. Scenár však občas dokáže, navzdory predpokladom, vykazovať slušnú  nápaditosť. To demonštruje už úvodná scéna v bistre a týka sa to aj niektorých dejových posunov, ktoré sa udejú inak, akoby ste pôvodne čakali.

Jack4 resizeÚstredný hrdina nie je žiadny Superman a v súbojoch dokáže dostať poriadne zabrať. Nejde si však nevšimnúť, že mu často zvykne pomáhať i filmová náhoda. Útek z prísne stráženej vojenskej základne sa javí ako nemožná úloha sama o sebe, no v Reacherovom podaní je to iba kombinácia správneho načasovania, s presne mierenými údermi a minimálnym taktizovaním. Ani dostať sa cez letovú kontrolou nie je nič náročné – stačí si vyhliadnuť osobu s podobným výzorom, ukradnúť jej doklady a spoliehať sa na to, že ich pracovník pri pulte nebude skúmať dopodrobna. A viete, ako spacifikovať osobu priamo na sedadle lietadla, tak aby si to nikto nevšimol? Správna odpoveď znie - lakťami či päsťami. Jack Reacher si s logikou tyká iba niekedy. Väčšinou sa spolieha skôr na to, že je daná scéna dostatočne napínavá, a keď to nejde inak, dokáže Jack6 resizesi pomôcť aj vtipom. Ak išlo o úmysel tvorcov, neostáva mi nič iné, iba konštatovať, že to v podstate funguje.

Film nezabúda ani na ľudský rozmer, čo je na jednej strane dobre. Interakcie medzi charaktermi sú síce tak úsporné, ako sa len dá, avšak Zwick dokáže i malej ploche vytvoriť ťažiť z minima maximum. Hlavná ženská postava (Cobie Smulders) napríklad nie je iba príveskom hlavnej postavy, ale sebestačnou osobou zvyknutou na rešpekt. Vzťah medzi ňou a Reacherom preto nepostráda potrebnú dynamiku, hoci sa drží takmer výhradne na profesionálnej úrovni. Podobne zaujímavo je vyprofilovaná i hrdinova Nemesis, ktorá svoju misiu od Jack7 resizezačiatku berie trochu osobnejšie. Ak aj ide o klišé, prekážať vám to nebude, nakoľko menej známy Patrick Heusinger sekunduje Cruisovi viac než dôstojne. Kde je potom problém? Posun Cruisovej postavy k otcovskej figúre úplne nesvedčí tempu a práve v týchto pasážach Zwick zjavne nedrží nad filmom najpevnejšiu ruku. Možno keby boli vzťahy a dialógy ešte o niečo prekreslenejšie, lenže to by už nebol Jack Reacher...

Možno sa nemal vracať, ale napriek tomu sa vrátil. Latku, nastolenú prvým dielom, neprekonal, ale ani výrazne nepodliezol. Istá je len jedna vec -  hrdina tohto typu sa už veľmi nenosí. Vďaka stále charizmatickému Cruisovi a jeho smrtiacim hláškam však ide o záležitosť, ktorú by si mohli užiť minimálne fanúšikovia žánru.

Jack resizeack Reacher: Nevracaj sa (Jack Reacher: Never Go Back), USA, 2016
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Edward Zwick
Scenár: Richard Wenk, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Kamera: Oliver Wood
Strih: Billy Weber
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Ninja N. Devoe, Robert Knepper, Aldis Hodge, Holt McCallany, Sue-Lynn Ansari, Julia Holt, Chase Savoie, Patrick Heusinger a ďalší
Distribúcia CinemArt SK
Premiéra v SR: 20. októbra 2016
Fot: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.