Po prehliadke talianskeho filmu v Kine Film Europe

Film Europe logo. jpg. resizePrehliadka talianskeho filmu Cine Vitaj v bratislavskom Kine Film Europe v Pisztoryho paláci sa tešila záujmu milovníkov európskeho filmu. Počas štyroch dní ju navštívilo 700 divákov, ktorí si mohli v dvoch premietacích sálach vychutnať 13 talianskych snímok, z toho 6 filmov v ich distribučnej premiére.

Prehliadka potvrdila, že stagnácia talianskej kinematografie je už minulosťou a vďaka generácii mimoriadne talentovaných mladých režisérov sa taliansky film reštartoval a konečne „vytriezvel“ z opojenia talianskych režisérskych velikánov 60. a 70. rokov. A práve vďaka kvalitnej súčasnej talianskej tvorbe sa podarilo organizátorom podujatia zostaviť zaujímavú reprezentatívnu prehliadku.

 

Najnavštevovanejším filmom celej prehliadky sa stala oscarová komediálna dráma najoceňovanejšieho súčasného talianskeho režiséra Paola Sorrentina Veľká nádhera, ktorá má na konte už viac než 20 prestížnych filmových cien a vyše 40 nominácií na ďalšie ocenenia. Počas štyroch dní prebiehalo aj divácke hlasovanie o najobľúbenejší film prehliadky a práve príbeh starnúceho spisovateľa a novinára Jepa zasadený do prostredia “trblietajúcej” sa rímskej smotánky získal Cenu diváka.

 

Diváci sa hlasovacími lístkami zapojili do žrebovania o permanentku do Kina Film Europe, predplatné na TV kanál Film Europe Channel, ale aj o kurz taliančiny v Talianskom kultúrnom inštitúte v Bratislave. Troch výhercov organizátori prehliadky vyžrebovali pred záverečným filmom celého podujatia.

Pridanou hodnotou filmovej prehliadky Cine Vitaj boli odborné úvody filmového kritika a teoretika Martina Ciela, ktorý uviedol snímky Tu to musí byť, Shun Li a Básnik, Sacro GRA a Veľká nádhera. Diváci si o vybraných filmoch osvojili nové poznatky a dozvedeli sa aj rôzne zaujímavosti. „Odborné úvody k filmom sa vždy robia ťažko, ale na Cine Vitaj som mal pocit, že to stálo za to. Pretože Kino Film Europe počas tejto prehliadky priťahovalo filmovo vzdelanú bratislavskú časť publika, ktorá rozumela teoretickým termínom a rôznym súvislostiam. A to len potvrdilo predstavu o tom, že uviesť oceňované, ale aj menej známe snímky do širšieho kontextu je minimálne slušné,“ hovorí Martin Ciel.
Okrem návštevníkov Kina Film Europe si v dňoch 5. - 8. júna mohli vychutnať vybrané talianske filmy aj diváci v Prievidzy, Banskej Štiavnici, Trenčíne a v Hlohovci. Bratislavskí diváci, ktorí nezavítali do Kina Film Europe, si vzorku prehliadky môžu vychutnať od dnes (9. – 11. jún) v Kine Mladosť a následne sa prehliadka presúva aj do iných slovenských kín v Prešove, Nitre, Banskej Bystrici a v ďalších siedmich mestách.
Viac: www.cinevitaj.filmeurope.eu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.