Tematické a profilové projekcie k Kine Lumière

50 SFU resizeBratislavské Kino Lumière okrem uvádzania pravidelných cyklov obohacuje svoj program každý mesiac aj o tematické a profilové projekcie. Na jún pripravilo predĺžený víkend s kontroverzným dánskym režisérom Larsom von Trierom, ktorý sa začne už v piatok 6. júna 2014. Diváci budú mať tento mesiac príležitosť vidieť aj trilógiu socializmu významného poľského režiséra svetového mena Andrzeja Wajdu.

Predĺžený víkend s Larsom von Trierom

melancholia1 resizePredĺžený víkend s dánskym režisérom Larsom von Trierom, počas ktorého Kino Lumière uvedie päť jeho titulov, začne projekcia filmu Melancholia z roku 2011. Snímka na pozadí uhrančivého príbehu dvoch sestier rozpráva o vzťahoch, spoločnosti i možnosti jej konca. Lars von Trier vo svojej tvorbe pracuje s neočakávanými zápletkami i zvratmi a precízne graduje atmosféru do prekvapivého záveru. V Melancholii začína honosnou svadbou a končí zánikom sveta. Pred svetovou premiérou filmu na MFF v Cannes, kde zaň Kirsten Dunst získala cenu pre Najlepšiu herečku, Lars von Trier povedal, že „konce všetkých svojich predchádzajúcich filmov pokladám za šťastné. Toto je môj prvý film s nešťastným vyústením.“ Z predchádzajúcich von Trierových filmov, ktoré nakrútil pred snímkou Melancholia, Kino Lumière počas nasledujúceho víkendu uvedie Manderlay (2005) o demokracii a otroctve z „americkej“ trilógie založenej na motíve USA ako krajine neobmedzených možností, a diskutovaný film Antikrist (2009), ktorý vzbudil silné vášne už počas svojho uvedenia na festivale v Cannes. Príbeh manželského páru, ktorý sa so stratou malého syna vyrovnáva na opustenej chate v hlbokých lesoch, totiž ponúka zážitok, hraničiaci s fyzickým prežitkom. Charlotte Gainsbourg si za stvárnenie hlavnej postavy vo filme Antikrist z MFF v Cannes odniesla Cenu pre najlepšiu herečku. Päticu von Trierových snímok doplnia dva diely jeho posledného  filmu Nymfomanka I a II, opäť v hlavnej úlohe s Charlotte Gainsbourg.


Trilógia Andrzeja Wajdu

walesa2 resizePočas júna sa premietne aj trilógia socializmu najvýznamnejšieho predstaviteľa Poľskej filmovej školy Andrzeja Wajdu. Ten svojím zatiaľ posledným filmom Walesa, človek z nádeje (2013), prinášajúcim pohľad na desať rokov života Lecha Walesu, robotníka z gdanských lodeníc, ktorý viedol hnutie Solidarita proti komunistickej vláde a napokon sa stal prvým prezidentom demokratického Poľska, odkazuje k svojim zásadným drámam Človek z mramoru (1976) a Človek zo železa (1981). Legendárny Wajdov film Človek z mramoru je myšlienkovo zhodný s generáciou poľského „filmu morálneho nepokoja“. Študentka filmovej školy v ňom odhaľuje skutočný život robotníckeho hrdinu z 50. rokov minulého storočia a odkrýva zločiny vtedajšej spoločnosti vrátane jedného zinscenovaného procesu. Film v čase svojho vzniku nemohol byť u nás pre svoj „protisocialistický“ charakter dlho uvedený. Wajda na neho voľne nadviazal filmom Človek zo železa o štrajku robotníkov v gdanských lodeniciach, v ktorom využíva dokumentárne sekvencie o vzniku hnutia Solidarita. V Kine Lumière bude film Človek zo železa uvedený z reštaurovanej digitálnej kópie.

Všetky tri Wajdove filmy, ktorý je jednou z najväčších osobností poľskej kinematografie, tvoria trilógiu venovanú hnutiu Solidarita. Sú prenikavou sondou do procesu konca absolútnej moci komunistickej strany v Poľsku a Slovenský filmový ústav (SFÚ) ich v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave uvádza pri príležitosti 25. výročia prvých slobodných volieb v Poľsku.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.