Májové číslo mesačníka Film.sk

f.sk-obalka-MAJ-2014-RGB resizeV čase uzávierky májového čísla Film.sk sa konali voľby na pozíciu riaditeľa Audiovizuálneho fondu (AVF), stal sa ním jeho staronový riaditeľ Martin Šmatlák. Redakcia Film.sk s ním viedla rozhovor na tému úspechov i problémov fondu ešte krátko pred jeho znovuzvolením. Mesačník sa tiež vracia k domácej distribúcii za uplynulý rok a recenzuje i najnovšie slovenské filmy Felvidék – Horná zem Vladislavy Plančíkovej a Slovensko 2.0 s poviedkami desiatich slovenských režisérov.

V rozhovore redakcia spovedá Martina Šmatláka so zámerom zhodnotiť prvých päť rokov existencie Audiovizuálneho fondu, pomenovať jeho úspechy i upozorniť na jeho problémy. Ten hovorí o kľúčových udalostiach AVF, o formovaní systému hodnotenia filmov, o nedokončených projektoch, ale aj o úspešnej podpore v oblasti digitalizácie slovenských kín a ambíciách do budúcna. V súvislosti s podporou domácej  kinematografie je zaujímavá aj májová téma o slovenskej distribúcii za uplynulý rok. Ukázala, že vlaňajšok bol obdobím rekordných tržieb, že sa premietlo historicky najviac noviniek v slovenských kinách od roku 1945 a prináša i ďalšie povzbudivé informácie.

 

Recenzie v májovom čísle reflektujú až štyri tituly, medzi nimi dva slovenské. Projekt desiatich režisérov Slovensko 2.0 je netradičným dielom v našej kinematografii, ktorý si zároveň zvolil aj „nevychodenú“ cestu distribúcie. Ide o kolekciu desiatich filmov, v ktorých producenti udelili ich autorom plnú tvorivú slobodu. Výsledkom je obraz rôznych režijných rukopisov a generačných výpovedí, ale menej výpoveď o Slovensku za posledných dvadsať rokov. V recenzii sa Film.sk vracia aj k debutovému animovanému dokumentu s háklivou témou slovensko-maďarských vzťahov v kontexte presídľovania obyvateľstva po druhej svetovej vojne Felvidék – Horná zem mladej režisérky Vladislavy Plančíkovej. Jej hľadanie identity možno pokojne nazvať netypickou učebnicou dejepisu. Zo zahraničných titulov Film.sk reflektuje najnovší film Jima Jarmuscha, bizarnú elegantnú romancu Prežijú len milenci, a snímku Sacro GRA režiséra Gianfranca Rosiho z okolia talianskej diaľnice GRA, čo je vôbec prvý dokumentárny film, ocenený Zlatým levom v hlavnej súťaži na MFF v Benátkach.

 

V súvislosti so zmenami, ktoré do distribúcie a uvádzania filmov priniesla digitalizácia kín, sa v rubrike Aktuálne informuje o nevyhnutnosti digitalizácie filmov na 35 mm materiáloch. Slovenský filmový ústav (SFÚ) reaguje na tento trend a vytvára katalóg digitálne reštaurovaných filmov dostupných na DCP nosičoch. Ide o  diela zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. K textom, ktoré načierajú do minulosti, patria aj profily dvoch významných hercov. Tvorbu Ladislava Chudíka si redakcia pripomína pri príležitosti 90. výročia jeho narodenia a k pozoruhodným postavám Štefana Kvietika sa vracia v súvislosti s oslavou jeho 80. narodenín.

 

V rubrike Ohlasy sa venujú niekoľkým podujatiam. Vracajú sa k 21. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sa konal v deviatich mestách na Slovensku, a hodnotia aj slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti. Venujú sa  tiež dvanásťdielnemu dokumentárnemu cyklu RTVS Fetiše socializmu. Svoje tradičné miesto má v mesačníku aj seriál Svet spravodajského filmu s upozornením na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3. V pravidelných rubrikách si záujemcovia v máji prečítajú aj to, na čom pracujú režisér Teodor Kuhn, kameraman Ivan Ábel a dokumentarista Miro Jelok. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje filmová publicistka Mariana Jaremková a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše Alexandra Kusá, riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG). Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad podujatí na Slovensku i podujatí so slovenským filmom v zahraničí, prehľad distribučných premiér, výročia v slovenskej kinematografii, nové filmové publikácie i DVD nosiče, aktuálne uzávierky a mnohé ďalšie zaujímavé informácie. Súčasťou májového čísla je aj rozsiahla vkladaná príloha Domáce a zahraničné ocenenia slovenských filmov a tvorcov v roku 2013.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.