Nové číslo časopisu Kino-Ikon

Kino Ikon 2 resizeNové číslo filmologického časopisu pre vedu o filme a pohyblivom obraze Kino-Ikon 2/2013 je tematicky úzko späté s predchádzajúcim vydaním. Zameranie celého ročníka 2013 určovali najmä okrúhle výročia vydavateľov časopisu, ktoré Kino-Ikon reflektuje naprieč viacerými rubrikami. Témy v aktuálnom čísle časopisu sa viažu k histórii slovenskej kinematografie, ale nové číslo prináša aj rozsiahle štúdie a filmové a literárne reflexie.

Kino-Ikon si v aktuálnom vydaní pripomína okrúhle 50. výročie Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a 20. výročie Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Hlavným príspevkom druhého čísla sa stala rozsiahla štúdia Václava Maceka venovaná dejinám SFÚ. Jeho postavením a činnosťami sa zaoberá v kontexte dejín slovenskej kinematografie a reflektuje tak mnohé kľúčové udalosti a ich dosah nielen na SFÚ.

 

Úvodnú rubriku Studium tvorí dokončenie rozsiahlej analýzy filmovej tvorby 60. rokov minulého storočia, ktorú pripravili Juraj Mojžiš a Katarína Mišíková pod názvom Desať normálne zlatých rokov (II). Jej súčasťou je aj historicko-metodologický komentár Juraja Oniščenka k vývoju slovenského filmu od 90. rokov minulého storočia, ktorý vznikol pri príležitosti 20. výročia samostatnosti slovenskej kinematografie. V novom čísle dala redakcia časopisu priestor samostatnému bloku na tému Rekonštrukcia avantgardy, ktorý tvoria vybrané príspevky z 8. ročníka výročnej konferencie Európskej siete pre filmové a mediálne štúdiá (NECS) z júna 2013 v Prahe. Ich autormi sú Martin Blažíček, ktorý sa venuje českému undergroundu 80. rokov minulého storočia, a Mária Ferenčuhová, ktorej text na tému slovenských strihových dokumentov vznikol v súvislosti s realizáciou národného projektu Digitálna audiovízia.

 

Netradične je v obsahu aktuálneho čísla rozsiahly rozhovor so slovenskou režisérkou Mirou Fornay. V recenziách zasa reflektuje súčasnú slovenskú hranú a dokumentárnu tvorbu a vracia sa aj  k nedávnym festivalom, akým bol napríklad 17. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava. Z knižných publikácií sa v hodnotení Kino-Ikon zameral na knihy Živé striebro od Juraja Jakubiska, Ponorná rieka kinematografie od Martina Čiháka i na zborník Alain Resnais Kinematografiu mozgu. Číslo obohacujú texty o začiatkoch českej animácie (Rudolf Urc) alebo o prenose pôvodného filmového a televízneho obsahu prostredníctvom nových komunikačných kanálov (Maroš Brojo). V mimoriadnej rubrike In memoriam sa redakcia časopisu vracia k osobnosti Petra Solana (1929 – 2013). Spomínajú na neho režisér Martin Šulík a dramaturgička Dagmar Ditrichová, dcéra scenáristu Tibora Vichtu, Solanovho priateľa a blízkeho spolupracovníka.  

 

Časopis pre vedu o filme a pohyblivom obraze Kino-Ikon od roku 2012 spustil v Kine Lumiere cyklus projekcií pod názvom Kino-Ikon Plus. Divákom každý mesiac prináša projekcie zaujímavých a často veľmi vzácnych archívnych filmov z fondu SFÚ. Najbližšie je pripravené premietanie sovietskeho filmu z roku 1971 Previerka osudom od režiséra Alexeja Germana, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 20. marca o 20.30 hod. v Kine Lumiere.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.