Futurologický kongres (Belgicko/Francúzsko/Izrael/SRN/Poľsko 2013)

Futurologicky-kongres-posteThe Congress
122 minút
Scenár a réžia: Ari Folman. Kamera: Michal Englert. Strih: Nili Feller. Hudba: Max Richter. Hrajú: Robin Weightová, Harvey Keitel, Paul Giamatti, Danny Huston, Kodi Smit-McPhee, Jon Hamm, Sami Gayleová, Michael Stahl-David a ďalší.
Premiéra: 20. február 2014
Herečka Robin Wrightová je už filmovou hviezdou za zenitom. S pribúdajúcimi vráskami ubúda aj filmových postáv. Teraz má však pred sebou možno poslednú veľkú ponuku – filmové štúdio chce naskenovať jej telo, pohyby aj emócie, aby „sa zrodila“ virtuálna herečka, ktorá nezostarne. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti a štedrá finančná kompenzácia zvíťazia a Robin ponuku prijme. Po dvadsiatich rokoch sa vydá na rokovanie o predĺžení zmluvy na futurologický kongres. Ocitá sa v transformovanom fantazijnom svete, v animovanej zóne, kde môže byť každý tým, kým chce. Vizuálne omračujúce spracovanie na motívy jednej z poviedok kultového autora sci-fi Stanisława Lema je zvláštnou reflexiou spoločnosti, ktorá vzýva kult mladosti a opája sa priemyselne vyrábanými ilúziami. Izraelský režisér Ari Folman originálnym spôsobom kombinuje herecké výkony s animovanými pasážami, a zápletku ponecháva otvorenú rôznym interpretáciám. Po formálnej a obsahovej stránke ide o veľmi ambiciózny film, ktorý „útočí“ na zmysly diváka plejádou vnemov a očakáva od neho dôvtip a predstavivosť.
FOTO: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.