Robocop

Robocop 8 resizeRemaky Paula Verhoevena sa začínajú množiť. Z Total Recall vznikol podivný klon s vizuálom Blade Runnera a tu sa divák nevie chvíľku orientovať. Teherán, USA, príde aj Detroit? Ale Robocop José Padilhu dopadol na pomery remakov celkom dobre a pokiaľ slepo nehltáte originál, máte šancu si remake solídne užiť.

Globálna firma OmniCorp dodáva do mnohých krajín svojich robotov, ktorí dokážu chrániť obyvateľov a sú nasadení do nebezpečných oblastí ako Irán či iné rozvojové miesta. Ale expanzia na americký trh je nemožná kvôli zákonu pod taktovkou konzervatívneho senátora Dreyfusa, ktorí tlačí na pílu citov a rodiny. Až keď sa detektív Alex Murphy pri Robocop 3 resize - kópiavyšetrovaní dostane na hranicu života a takmer zomiera na štvrtý stupeň popálenín, až vtedy sa naskytne šanca nasadiť do ulíc Detroitu kyborga, ktorý má ľudskú hlavu, pár orgánov, ale robotické telo. Zločin v Detroite klesá, Alex odvádza skvelú robotu, no zároveň sa vzďaľuje rodine a jeho vyšetrovanie zasahuje do vyšších politických kruhov a hrozí, že o pár mesiacov zabojuje o svoju existenciu znova.

 

Remake Robocopa má viaceré nečakané pozitíva a zároveň naplní niektoré očakávania pri pohľade na nový plagát. Bojuje však s vašou znalosťou originálu a sčasti ho reflektuje, inokedy nie. Tvorcovia sa Robocop 9 resizemaximálne snažia odkloniť od pôvodného filmu z roku 1987, súčasne si však nenechajú ujsť pár príležitostí, kedy by mrkali na diváka a odkázali mu: vieme, že toto od nás čakáš.

 

Úvodná akčná sekvencia v Teheráne je fajn, ale do deja príliš nezapadá, akoby ju režisér sem zaradil len pre medzinárodné publikum. Keď sa dostaneme do Detroitu, očakávame jeden dejový zlom: keď hrdina takmer zomrie, aby ho zobrali vedci a urobili z neho titulného hrdinu, ktorý bude čistiť mesto od zločinu. Počas tejto sekvencie spoznáme jedného záporáka, absolvujeme tréning v inej destinácii, ako by ste čakali a príde...

 

Robocop resize...najväčšie prekvapenie remakeu, ktorým je seriózna dráma hrdinu, reflexia jeho existencie, očakávania manželky a syna. Čo najskôr vidíme v povinných náznakoch (scény v domácnosti) si neskôr pýta podstatne väčšiu časť stopáže. Ako hrdina rozjíma, či a kedy sa ukázať manželke (ešte nevie, že ona súhlasila s jeho prerodom). Ako sa predstaví synovi, či sa futuristického tela zľakne alebo bude tatkovi držať palce. Príde aj nerozvážne šafárenie s citmi a schizofrénia osobnosti v tele robota: kto má navrch vo vypätých situáciach: kus ľudského mozgu alebo čip, ktorý ho poháňa? A v týchto scénach Robocop výborne funguje až prehliadate jeho chyby alebo zabúdate na originál. Na blockbuster za 100 miliónov je to nečakané víťazstvo.

 

Robocop 6 resize - kópiaNo neduhy vyplývajú na povrch. Film nemá poriadneho záporáka. Najskôr gangstra v uliciach, potom korporáciu; celá snaha postaviť hrdinu proti niekomu vypáli naprázdno. Iste, je to prvý diel, kde ide primárne o zrod Robocopa, no možnosti si poriadne neužijeme. Škoda, sami túžime, aby niekoho poriadne vypráskal, no s veľkými robotmi z traileru má oveľa viac roboty a gangster či pár stvoriteľov vystačí na slabšiu fušku.

 

Akcie sú navyše zvláštne nakrúcané. Úvodná prestrelka je OK. Scéna výcviku s 54 cieľmi nenadchne. Až keď sa začne Robocop preháňať v uliciach Detroitu a ničiť ciele podľa databázy, to je oceniteľná séria scén, keď je potenciál využitý. A finále má viac problémov Robocop 11 resizeako iba zle nakrútenú akciu: príliš trikové, zamotané, zbytočne naťahované. Brutalita prvého dielu mi kedysi prekážala, ale remake je na druhej strane príliš mäkký a sám som sa pristihol, ako si hovorím, a teraz treba pritlačiť i rozprášiť nejakú gebuľu ako vtedy. Ale to sa nestane.

 

Gary Oldman však odvádza jeden z najlepších výkonov za poslednú dekádu a v roli vedca sa našiel. Michael Keaton si svoj part znamenite užíva. Abbie Cornish je uveriteľná a Joel Kinnaman je v civile dosť strnulý, ale v tele kyborga sa snaží a hrá celkom solídne. Herci sú svetlým elementom remaku.

 

Vo finále som milo prekvapený, že nový Robocop sa celkom podaril a jeho druhá tretina je výborná. No s prvou a treťou sa spája viac kritiky. Určite odporúčam návštevu kina, lebo šanca na silnú dvojku, kde by sa už mohol mastiť Robocop a lepší záporak žije! A tí, čo nie ste prikovaní k originálu, prihoďte bod-dva.

 

Robocop 5 resize - kópiaRobocop, USA, 2014
Réžia: José Padilha
Scenár: Nick Schenk, James Vanderbilt, Joshua Zetumer
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Pedro Bromfman
Hrajú: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia, Michael Kenneth Williams, Zach Grenier, Marianne Jean-Baptiste, Marjan Neshat, Miguel Ferrer
Premiéra v SR: 6. február 2014
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.