Kino na hranici predstaví Štefana Uhra

SFU resizeUž v sobotu 28. apríla 2012 sa v pohraničnom poľskom meste Cieszyn a v českom meste Český Těšín uskutoční 14. ročník filmovej prehliadky Kino na hranici. Ide o obľúbené podujatie, zamerané na slovenskú, českú a poľskú tvorbu. Tento rok ponúkne v deviatich sekciách viac ako sto filmov, medzi nimi i diela zo súčasnosti a histórie slovenskej kinematografie, do jej programu je zaradená aj retrospektíva tvorby slovenského režiséra Štefana Uhra. Prehliadka potrvá do 3. mája 2012.

Slovenské filmy budú na prehliadke Kino na hranici tento rok zaradené do piatich sekcií. Retrospektíva tvorby Štefana Uhra ponúkne deväť filmov tohto významného slovenského režiséra, vrátane novátorskej snímky zo 60-tych rokov minulého storočia Slnko v sieti, od ktorej vzniku tento rok uplynie už päťdesiat rokov. Okrem nej sekcia uvedie Uhrove Slnko v sieti 010 resizefilmy Pásla kone na betóne, Kosenie Jastrabej lúky, Keby som mal pušku, Génius, Organ, Panna zázračnica, Správca skanzenu a Tri dcéry. Slovenské diela sa na prehliadke predstavia aj v tematických sekciách, medzi nimi filmy Smrť prichádza v daždi Andreja Lettricha a V rannej hmle Jána Zemana v sekcii Stredoeurópske kriminálne a gangsterské filmy, ďalej snímka Skalní v ofsajde Jána Lacka v sekcii Futbalová horúčka a v sekcii Hranice a múry sveta budú uvedené hrané filmy Cigán Martina  Šulíka, Ružové sny Dušana Hanáka a dokumenty Deti vetra Martina Slivku a O Soni a jej rodine Daniely Rusnokovej.

 

Najviac slovenských filmov na prehliadke Kino na hranici sa predstaví v sekcii Nové filmy. Je to každoročne najpočetnejšia sekcia podujatia, Slnko v sieti3 resizektorá uvádza najnovšie diela zo všetkých troch kinematografií – slovenskej, českej i poľskej. Našu krajinu budú prezentovať snímky Dom Zuzany Liovej, Marhuľový ostrov Petra Bebjaka, Lidice Petra Nikolaeva, Lóve Jakuba Kronera, Nickyho rodina Mateja Mináča, Alois Nebel Tomáša Luňáka a Viditeľný svet Petra Krištúfka. Do sekcie sú zaradené aj dokumenty Pavla Barabáša Pygmejovia – Deti džungle a Trou de Fer – Železná diera a krátke filmy Posledný autobus Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej, Prach a ligot Michaely Čopíkovej a Blue Red Daniely Krajčovej. Celkovo prehliadka Kino na hranici uvedie dvadsať osem slovenských filmov.

Súčasťou prehliadky Kino na hranici sa v termíne od 30. apríla do 2. mája uskutoční aj koprodukčné fórum, Slovensko v ňom tento rok bude zastupovať rozpracovaný projekt režisérky Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý účastníkom fóra predstaví jeho producent Juraj Buzalka. Účasť na filmovej časti podujatia potvrdil režisér Martin Šulík, ktorý uvedie svoj najnovší film Cigán, prehliadky sa zúčastnia aj filmový teoretik a estetik Peter Michalovič a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Pre záujemcov o slovenský film bude na prehliadke zabezpečený aj predaj publikácií a DVD nosičov zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Viac: www.kinonahranici.cz a www.kinonagranicy.pl

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.