Frankofónia (Francúzsko-Nemecko-Holandsko 2015)

frankofoniaFrancofonia, le Louvre sous l’Occupation
88 minút.
Scenár a réžia: Alexander Sokurov. Kamera: Bruno Delbonnel. Strih: Hansjörg Weißbrich. Hudba: Murat Kabardokov. Účinkujú: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes, Aleksandr Sokurov, François Smesny, Peter Lontzek, Andrej Čelpanov, Catherine Limbert, Eric Moreau a ďalší.
Slovenská premiéra 24. novembra 2016
Ziskom Zlatého leva a ďalších cien na benátskom filmovom festivale 2011 začal Faust ruského filmára Alexandra Sokurova triumfálnu cestu po svete. O štyri roky neskôr, v roku 2015, sa Sokurovovmu filmu Frankofónia na benátskom Lide neušla žiadna regulárna cena, iba pár vedľajších. Nijaké ocenenia si nepripísal ani na ďalších prehliadkach, o to hlbšie rozpaky vyvolal. Ruský pohľad na najslávnejšiu galériu západného sveta totiž viac než umeleckým dielom je súhrnom všemožných známych ruských výčitiek voči zahnívajúcemu, dekadentnému, slabošskému, zbabelému, zradnému a neschopnému demokratickému liberalizmu, čím dokonale zapadá do mnohoročného systematického propagandistického pôsobenia putinovského režimu. Metafora Západu ako obrovskej oceánskej lode, preťaženej nákladom a neschopnej udržať sa na rozbúrených vlnách je refrénom Sokurovovej kontroverznej hrano-dokumentárnej filmovej eseje.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.