Príbehy z lesov (Into the Woods)

Marshall je v zámorí zjavne odborníkom na muzikály. Má na svojom konte televíznu Annie, Chicago a jeho zatiaľ poslednou adaptáciou bola Nine. Okrem toho režíroval Gejšu a štvrtých Pirátov z Karibiku. Síce nejde o meno, ktoré by Lesy5 resizezaručovalo automaticky kvalitu či úspech, ale všeobecné očakávania boli nastavené vyššie. K tomu mala pomôcť aj kvalita a popularita predlohy. Nakoniec sa dostavil nielen komerčný úspech, ale aj ten akademický, o čom svedčia tri  nominácie na Oscara a ďalšie tri nominácie na Zlatý Glóbus. O čom vlastne Pribehy pojednávajú?

 

Nejde o nič iné, ako o  moderné spracovanie obľúbených príbehov od bratov Grimmovcov. Práve im vďačíme za vznik populárnych ikon ako Popoluška, Šípková Ruženka a mnohým ďalším. V tejto adaptácii sa prelínajú viaceré príbehy z ich zápisov, pričom k Popoluške môžeme doplniť Červenú Čiapočku, Jacka (rozprávka Jack a fazuľka) a Rapunzel (ktorú u nás Lesy3 resizepreslávil hlavne animovaný hit Tangled) V muzikálovej verzii toto prelínanie dejových línií funguje, zrejme aj vďaka odľahčenému, až satirickému prístupu a komornejšiemu spracovaniu. Komorné spracovanie by u adaptácie nebolo naplnením filmových možností, preto sa tvorcovia rozhodli o realistickejší prístup a trikové sekvencie. Už na začiatku bolo jasné, že pomerne nekonvenčné dielo stratí časť svojho kúzla, ale ťažko to možno považovať za zásadný problém. V konečnom dôsledku ide hlavne o to, ako tento prechod zvládne filmový štáb. Dôveru budil aj fakt, že autorom hudby je, rovnako ako u predlohy, Stephen Sondheim a tomu podobný kúsok vyšiel aj u Sweeneyho Todda.

 

 

Všetky dejové línie spája zlá čarodejnica. Tá kedysi dávno zakliala pekárovho otca, následkom čoho, on a jeho žena, Lesy2 resizenemôžu mať deti. To je však ochotná zmeniť, ak do troch dní získa štyri špeciálne predmety. Tie potrebuje na tvorbu elixíru, lenže, aby kúzlo fungovalo, sama sa ich nemôže dotknúť. Ako už asi tušíte, všetky predmety sú nejakým spôsobom späté s jednotlivými rozprávkami a isté prepojenia fungujú aj v iných oblastiach. S výnimkou tejto stmeľujúcej línie ostalo takmer všetko po starom. Isté zmeny sa pochopiteľne nájdu, ale základné premisy, vrátane rozuzlení, ostali rovnaké. Žiaden z príbehov by však nefungoval samostatne. Na to je každý z nich logicky zjednodušený. Nedôjde ani na mnohé očakávané scény, respektíve na nich dôjde inak, ako čakáte. Ale to je v poriadku.

 

Lesy6 resizeV Príbehoch uvidíte širokú škálu hercov. Nájdeme tu známejšie tváre, iní boli zase obsadení zrejme kvôli skúsenostiam s podobnými projektmi. Nad všetkými jasne dominujú Meryl Streep v spomínanej úlohe čarodejnice a Emily Blunt ako pekárova žena. V dôležitých rolách Jacka a Červenej Čiapočky sa zase objavili mladí a doteraz nepríliš známi Daniel Huttlestone a Lila Crawford, avšak zvládli ich bez problémov. Výraznejšie sa dokázali zapísať aj ďalší, aj keď priestor niektorých je obmedzený. Na to napríklad doplatil aj Johnny Depp stvárňujúci Vlka. Keďže ide o muzikál, dôležité je aj spevácke umenie protagonistov. Aj tu vedie ženská časť, konkrétne Emily Blunt, no predovšetkým Anna Kendrick, u Lesy7 resizektorej to vôbec nie je prekvapením. Na rozdiel, od nie až tak dávnych Bedárov, sa však dá povedať, že vyložene slabé želiezko chýba. V porovnaní s Bedármi je tu ešte jedna dôležitá zmena – nespieva sa vždy. No nečakajte, že si budete jednotlivé meĺódie pospevovať, na to sú pomerne zložité a ťažké. Priam sa núka prirovnanie k Sweeneymu Toddovi, ale i tak sa mi zdá, že ten bol predsa len o niečo extravagantnejší.

 

Asi najväčší problém budú mať niektorí diváci so záverom, respektíve so záverečnou tretinou príbehu. Už pôvodné dielo je rozdelené na dva akty, pričom prvý je zakončený takmer klasickým happy endom, kým ten druhý sa odohráva potom. Lesy4 resizePráve v ňom, tak ako vo filme, sa radikálne mení štýl. Ak sa aj predtým objavovali prvky nie úplne vhodné pre mladšie deti, finále a záver len podčiarkujú, že cieľová kategória je inde. Zrazu sa začnú objavovať vážnejšie témy, happy end  nie je takým happy endom, ako sa pôvodne zdalo a začnú sa diať veci, aké by ste nečakali. Titulkovaná verzia je v tomto prípade úplne logická, mladší diváci by mali zavítať skôr do iných sál. Netrúfam si povedať, ako táto zmena pôsobí v divadle, ale vo filme ide o pomerne výrazný skok. Ak sa naň nepripravíte, môže vám znechutiť zážitok.

A ak čakáte na odpoveď, či sú Príbehy z lesov určené pre vás, odpoveď musíte hľadať v sebe. Máte radi atypické muzikály, ktoré nemajú problém prevrátiť koncept naruby? Pretože po technickej a hereckej stránke ide o dobre zvládnuté dielo, ale natoľko špecifické, že by ste si mali návštevu kina dobre premyslieť.


Lesy9 resizePríbehy z lesov (Into the Woods) ,USA , 2014
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Rob Marshall
Scenár: James Lapine
Kamera: Dion Beebe
Strih: Wyatt Smith
Hudba: Stephen Sondheim
Hrajú: Anna Kendrick, Johnny Depp, Chris Pine, Emily Blunt, Meryl Streep, Lucy Punch, Mackenzie Mauzy, Christine Baranski, James Corden, Tracey Ullman a ďalší
Distribúcia: Saturn
Premiéra v SR: 2. apríla 2015
Foto: Saturn

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.