Chappie

Zraniteľný Chappie je podrobený skúške krutého sveta ľudí, za krátky čas sa musí naučiť viac, ako by si bol tento robotický “chlapec” prial. Fantazijne realistický obraz zajtrajška je i kritikou súčasných pomerov spoločnosti. Vláda Chappie8 resizenamiesto pokusu o riešenie problému stupňujúcej sa kriminality, vyvíja  protisilu. Násilie potláča násilým. Film je do veľkej miery inšpirovaný excentrickým juhoafrickým hudobným duom Die Antwoord, ktorých režisér nielen obsadil, ale nechal im aj tváre a imidž, ako sa prezentujú na verejnosti. Dvojica je známa svojským humorom, s ktorým režisér pracuje aj vo filme. Tomu zároveň dominuje hudba, graduje napätie a vytvára atmosféru prostredia, v ktorom sa postavy pohybujú. Blomkamp pracuje s prvkami osobného štýlu hudobníkov a prenáša ich priamo do estetiky filmu.

Dej je zasadený do blízkej budúcnosti, odrážajúc sa od reálnych sociálnych pomerov hlavného mesta Južnej Ameriky, hapis resizeJohanesburgu. V slumoch plných biedy panujú vlčie inštinkty, presne tak, ako sme u Blomkampa zvyknutí z predošlých filmov. Lesk a bieda jeho sveta stojí a padá na katastrofálnych životných podmienkach, jeho postavy z periférie sa pohybujú v uzavretom svete násilia, drog a zločinu. Proti vyčíňaniu gangov nasadzuje štát posily - robotických strážcov zákona. Policajné násilie nič nerieši, postupne graduje nenávisť na oboch stranách.

Mladý počítačový expert, vedec Deon Willson, vyvinul robotov pre zbrojárskú spoločnosť dodávajúcu zbrane štátnym inštitúciám. Deon sa dopracuje k prevratnému objavu, vynájde Chappie3 resizespôsob ako “oživiť” umelú inteligenciu, schopnú samostatne myslieť i cítiť. Program po odmietnutí vedením firmy nasadí do ukradnutého robota určeného na likvidáciu. Ten sa však krátko po “narodení” dostáva do nesprávnych rúk. Gangstri Ninja a Yolandi sú v ohrození života, do týždňa musia zohnať tučný balík peňazí, aby si zachránili krk pred susedským drogovým gangom. V zúfalstve sa rozhodnú využiť silu robota, z ktorého sa však vykľuje plaché dieťa.

Príbeh sa vyvíja záporne v každom smere - drogový gang, excentrický a násilnícky Ninja, či najväčší záporák Vincent Moore, ktorého sila narastá do obludných rozmerov. Polícia je Chappie9 resizeparalyzovaná, hrdinovia sú odkázaní sami na seba, existujú v priestore, kde neplatia zákony, pravidlá ani morálka, kde panuje jediný pud prežiť bez akýchkoľvek morálnych zásad. Blomkampov svet je krutý, postavy sú však sploštené, zveličené charaktery podliehajú naratívnej konštrukcii. Najväčším problémom je nejasnosť motivácií, nepravdepodobne samovoľné konanie nevychádza zo zámerov postáv, ale zo zámerov scenáristov. Nepresvedčivé je aj správanie Vincenta Moora, jeho deštrukcia je samoúčelne efektná, napĺňa podmienku, že príbeh predsa potrebuje obludného záporáka. Ninja a vedec sú pomerne tvárne charaktery, no aby ožili, museli Chappie6 resizeby autori viac dbať na ich skutočnú motiváciu. Tá je podriadená efektne akčným scénam. Yolandi je tiež zjednodušenou figúrkou, ktorá väčšinu času prečká v sladkej nevedomosti.

Film sa usiluje o prienik do krehkej témy, akou je inakosť, poodhaľuje sociálne pomery krajiny, vykresľuje štát ako neschopný vyriešiť problémy, no všetko len v povrchných náznakoch. Prevláda neznesiteľný tlak na city, Chappie je ohrozené dieťa, zraniteľný a neskúsený, nik, okrem vedca a Yolandy, s ktorou si vytvorí silné puto, mu nerozumie. Všetci sa usilujú využiť či zničiť jeho silu. Chappie dospieva pod vplyvom ľudí, ktorí ho obklopujú, prebúdzajú v ňom širokú škálu emócií, preberá ich hodnoty a rozdeleniu sveta začína rozumieť. Blomkamp sa snaží poukázať na strohý fakt, že prostredie je do veľkej miery formotvorným prvkom a jeho Chappie7 resizevplyvu sa nevyhne ani morálne čistý človek (Yolandi), či robot.

Snímka je nabitá akciou, dej je sústredený do niekoľkých dní, sledujeme vývoj vzťahov Chappieho, Yolandi, vedca, Ninju, či intrigy vo firme na výrobu zbraní, kde si Vincent Moore postupne napĺňa svoje zvrhlé plány. Ovládnuť svet, dať všetkým príučku, pomstiť sa za vlastné nešťastie alebo len vybiť nahromadenú zatrpknutosť? Akoby Vincent Moore sám nevedel prečo to robí. Ženie ho zlo a on sám slúži na jeho napĺňanie. V medziach žánrových konvencií thrilleru je tento prvok opodstatnený, no príbeh má tendenciu tváriť sa, že je niečím viac, niečím hlbší. Téma je jasná, z filmu však nevypláva prirodzene zo vzťahov či charakterov. Tie navyše neprejdú výraznou premenou, ich konanie nezodpovedá ich cieľom, ktoré sú nelogické, rovnako ako rozuzlenie príbehu v záverečnej “prestrelke”. Aj napriek snahe nahliadať na film v intenciách žánrovej nadsázky, nemožno mu odpustiť nevierohodnosť, myšlienkovú roztečenosť a samoúčelnú efektnosť.

Chappie5 resizeChappie, USA, Mexiko, 2015
Dĺžka: 121 minút
Réžia: Neill Blomkamp
Scenár: Neill Blomkamp, Terri Tatchell.
Kamera: Trent Opaloch
Strih: Julian Clarke, Mark Goldblatt
Hudba: Hans Zimmer
Hrajú: Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Sharlto Copley, Dev Patel, Miranda Frigon, Jose Pablo Cantillo, Robert Hobbs, Brandon Auret, Kevin Otto, Yo-Landi Visser a ďalší.
Distribucia: Itafilm
Premiéra v SR: 5. marca 2015
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.