Pomaľované vtáča (ČR/SR/Ukrajina 2019)

Pomalovane-vtacaNabarvené ptáče
Vojnová dráma, 169 minút
Scenár a réžia: Václav Marhoul. Kamera: Vladimír Smutný. Strih: Luděk Hudec. Hrajú: Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Nina Šunevič, Zdeněk Pecha, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Julian Sands, Júlia Valentová, Alexej Kravčenko, Barry Pepper, Petr Vaněk a ďalší.
Slovenská premiéra: 19. septembra 2019
Príbeh desaťročného chlapca (Petr Kotlár), ktorého rodičia posielajú k tete na vidiek, aby ho chránili pred nástrahami vojny. Teta však nečakane umiera a chlapec sa musí vydať na cestu a pretĺkať sa cudzím a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery. Kvôli svojej odlišnosti sa stretáva so strachom, opovrhnutím a krutosťou na strane vojakov, ruských i nemeckých. Snahu o fyzické prežite po vojne však strieda iný boj. Boj o jeho dušu a o jeho budúcnosť... Sugestívna a znepokojivá metafora o tom, ako vojna plodí zlo, ktoré sa v človeku objavuje a ostáva bez ohľadu na to, kto na akej strane barikády stojí. Zasahuje všetko a všetkých bez rozdielu. Čierno-biela snímka nakrútená na 35mm film hovorí o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou z jednej strany a nevinnosťou a láskou zo strany druhej. Pomaľované vtáča je tretím celovečerným filmom, pod ktorým je podpísaný Václav Marhoul ako scenárista, režisér a producent. Jeho predchádzajúce filmy sú Mazaný Filip (2003) a Tobruk (2008). Hlavnú detskú postavu stvárnil talentovaný Petr Kotlár. Film disponuje medzinárodným hereckým obsadením na čele so svetovými hviezdami, akými sú Harvey Keitel a Stellan Skarsgård, Udo Kier, Julian Sands a Barry Pepper. Z českých hercov sa na plátne predstaví Jitka Čvančarová, Petr Vaněk, Pavel Kříž, Radim Fiala, Michaela Doležalová, zo slovenských Martin Nahálka a Júlia Valentová. Film mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži 76. ročníka prestížneho MFF v Benátkach, čo je pre česko-slovenskú kinematografiu historický úspech. Český ani slovenský film sa tam neobjavil dlhých 30 rokov. Václav Marhoul pracoval na filme podľa slávneho románu jedného z najvýznamnejších a najvýraznejších svetových spisovateľov minulého storočia – Jerzyho Kosińského – desať rokov.
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.