Cenu Elbe Dock získal Posledný autoportrét

Na cenu za najlepší stredoeurópsky dokument bolo nominovaných 8 filmov. Boli medzi nimi napríklad Záverečná (Closing Time, Švajčiarsko/Nemecko, 2018, r. Nicole Vögele), ktorá získala na MFF Locarno 2018 Zvláštnu cenu poroty – Filmári súčasností, či Narodená v Evine (Born in Evin, Nemecko/Rakúsko, 2019). ktorá mala svetovú premiéru na tohoročnom Berlinale.

Historicky prvým laureátom Ceny Elbe Doc v kategórii stredoeurópskych dokumentov sa však stal slovenský film Poslednyautoportret 2 resizerežiséra Mareka Kuboša Posledný autoportrét (2018). Porota v zložení – producentka Ágnes Horváth-Szabó, režisér Csaba Bollók a novinár Petr Horký – udelila cenu Marekovi Kubošovi za „predstavenie filmového tvorcu v kríze, ktorý odráža hlbší spoločný pocit v strednej Európe, ako sa viera v ‚otvorenú spoločnosť‘ v posledných desaťročiach premenila na strach z odhalenia.“

Po Zvláštnom uznaní na 26. MFF Art Film Fest Košice, Cene primátora mesta Piešťany na 13. MFF Cinematik Piešťany a národnej filmovej cene Slnko v sieti v kategórii najlepší dokumentárny film je Cena Elbe Dock už štvrtým ocenením pre Kubošov celovečerný debut. Marek Kuboš (1970, Trstená, Slovensko) – pôvodne študoval na Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline, potom prešiel na VŠMU v Bratislave, kde sa v 90. rokoch stal súčasťou silnej generácie mladých slovenských dokumentaristov (Jaro Vojtek, Peter Kerekes, Robert Kirchhoff, Juraj Lehotský, Marko Škop). Profesionálnu dráhu naštartoval medzinárodne oceňovanými snímkami ako Cesta fotografa (1995), Žel. st. 2. tr. Kraľovany (1998), Hlas 98 (1999) a Taká malá propaganda (2001). Jeho snímky s rozmanitými témami sa venujú silným, ale aj zvláštnym jedincom, a angažovaniu v slovenskej spoločnosti. Využíva najmä humor a nadhľad.
Viac  https://elbedock.cz/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.