Dheepan (Veľká Británia-Francúzsko 2015)

dheepan 005Dheepan - L'Homme qui n'Aimait plus la Guerre
109 minút.
Scenár: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré. Réžia: Jacques Audiard. Kamera: Éponine Momenceau. Strih: Juliette Welfling. Hudba: Nicolas Jaar. Účinkujú: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Faouzi Bensaïdi, Marc Zinga, Bass Dhem, Franck Falise, Joséphine de Meaux, Jean-Baptiste Pouilloux, Jana Bittnerová a ďalší.
Slovenská premiéra 15. októbra 2015
Zlatú palmu tohtoročného filmového festivalu v Cannes získala dráma francúzskeho scenáristu a režiséra Jacquesa Audiarda (Tlkot môjho srdca sa zastavil, Prorok, Z hrdze a kosti), ktorý si trofej pridal k viacerým minulým canneským oceneniam. Tamilský bojovník Dheepan ujde po potlačení občianskej vojny z rodnej Srí Lanky a usiluje sa začať nový život ako domovník na predmestí Paríža. Založí si aj rodinu, ale minulosti predsa len neutečie. Násilie, ktoré je vo veľkomeste na dennom poriadku, núi tamilského tigra oprášiť bojové inštinkty a chránť to, na čom mu záleží. Predstaviteľ hlavnej roly Jesuthasan Antonythasan, spisovateľ, novinár a politický aktivista bol skutočne tamilským povstalcom. Hoci takmer celý film je v tamilskom jazyku, pre nás je zaujímavosťou vedľajšia rola slovenskej herečky Jany Bittnerovej.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.