V Cannes a v Karlových Varoch aj slovenskí tvorcovia

V Cannes bude Slovensko reprezentovať producent Marek Urban

Projekt Producers on the Move (POM) predstavuje najsľubnejšie producentské talenty európskych krajín a je zameraný na medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Stojí za ním medzinárodná organizácia European Film Promotion (EFP) a Slovensko ako jedna z členských krajín sa ho zúčastňuje od roku 2007. Jeho cieľom je každoročne prezentovať jedného producenta z každej účastníckej krajiny, ktorý je novým tvorcom v oblasti filmového priemyslu. Pri príležitosti 15. výročia založenia platformy Producers on the Move na MFF Cannes sa zástupcovia EFP koza resizerozhodli obmedziť počet účastníkov a tiež sprísniť pravidlá účasti, ktorá už nebude automatická ako doteraz. Tohtoročné nové kritériá povoľujú maximálne dvadsať producentov a ich výber podliehal špeciálnemu bodovému hodnoteniu podľa doteraz dosiahnutých výsledkov v tvorbe s dôrazom na koprodukčné projekty, prezentáciu na zahraničných festivaloch či presah do distribučných prostredí ďalších krajín. Účasť slovenského zástupcu v tomto projekte je preto veľkým úspechom.

Slovensko vo výbere dvadsiatich mladých producentov z celej Európy reprezentuje producent Marek Urban zo spoločnosti sentimentalfilm, s.r.o. Pri bodovom hodnotení v nominačnom a výberovom procese do projektu Producers on the Move dosiahol 95 bodov zo 100. Produkčnú spoločnosť sentimentalfilm, s.r.o založil v roku 2004 po ukončení štúdia na bratislavskej VŠMU s režisérom a producentom Ivanom Ostrochovským. Produkoval dokument Eriky Hníkovej Nesvadbovo, ktorý sa premietal v sekcii Forum na 61. MFF Berlín 2011, kde získal cenu čitateľov denníka Der Tagesspiegel a ako koproducent sa podieľal aj na hraných filmoch Juraja Nvotu Rukojemník či Muzika. Naposledy produkoval film Koza režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý mal svetovú premiéru na nedávnom 65. MFF Berlín tiež v sekcii Forum, a úspešne reprezentuje Slovensko na medzinárodných festivaloch. V súčasnosti pripravuje filmové projekty režisérov Györgya Kristófa, Juraja Lehotského a Mira Rema. V minulosti Slovensko v projekte Producers on the Move pri automatickej účasti reprezentovali Mátyás Prikler, Mira Fornay, Michal Kollár, Silvia Panáková, Peter Kerekes, Marko Škop a Marek Veselic

 

Na 50. MFF Karlove Vary má Slovensko zástupcu v projekte Future Frames

Na tohtoročnom jubilejnom 50. MFF Karlove Vary sa predstaví nový program Future Frames: Ten new filmmakers to follow. Vznikol v spolupráci European Film Promotion a karlovarského festivalu so zameraním sa na prezentáciu nových talentov. Do výberu desiatich mladých režisérov z 26 nominovaných študentov filmových škôl členských krajín EFP sa Zelena vlna7 resizedostala aj slovenská študentka Martina Buchelová z Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave so svojím filmom Zelená vlna. Je v 3. ročníku v Ateliéri televíznej a filmovej réžie bratislavskej VŠMU, na pôde školy nakrútila krátke filmy Ako pelendreky, Vezmi mi ju domov a Zelená vlna. Na MFF Karlove Vary sa predstaví s filmom, v ktorom zobrazuje osamote žijúcu prepracovanú ženu s malým synom a otcom na dôchodku, neustále bojujúcu s každodennými problémami, až kým nad ňou nevyhrá fantázia. V súčasnosti pripravuje svoj bakalársky film. V projekte Future Frames budú okrem nej zastúpení aj tvorcovia z Belgicka, Českej republiky, Grécka, Írska, Maďarska, Nórska, Rakúska, Švédska a Švajčiarska.

 

Program Future Frames na MFF Karlove Vary nahradí doterajší prestížny festivalový projekt Variety Critics´ Choice: Europe now!, ktorý EFP v spolupráci s MFF Karlove Vary a časopisom Variety organizoval 18 rokov so zameraním sa na prvé a druhé filmy režisérov. Podľa slov Karla Ocha, umeleckého riaditeľa karlovarského festivalu pri výbere do Future Frames „bolo veľmi zaujímavé prechádzať tvorbou nominovaných tvorcov a myslím si, že sa nám podarilo zostaviť skupinu veľmi talentovaných a sľubných mladých filmárov.“

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.