Výstava Strieborné tváre II v Kine Lumière

Výstava predstaví ďalších tridsať portrétov známych osobností slovenského filmu. Fotografie tentoraz nepochádzajú len zo série fotení pre publikáciu Filmové profily Renáty Šmatlákovej a Martina Šmatláka alebo z rozhovorov do MNO HANAK DUSAN 032 resizemesačníka Film.sk a časopisov DVD edícií SFÚ, na výstave budú aj nové portréty slovenských filmárov, ktorých autor portrétoval tento rok. Sú medzi nimi napríklad režiséri Dušan Hanák, Martin Šulík, scenáristi alebo dramaturgovia Ondrej Šulaj, Zuzana Gindl-Tatárová, dokumentarista Jaro Vojtek, z mladších generácií napríklad scenáristka a režisérka Zuzana Liová či režisér a animátor Andrej Kolenčík.

 

Miro Nôta fotografoval portrétované osobnosti v ich obľúbenom prostredí alebo na miestach, ktoré si sami vybrali. Hovorí, že „som dokumentarista, a tak aj pristupujem k portrétovaniu a fotografii celkovo. O človeku veľmi veľa povie nielen to, ako vyzerá a tvári sa, ale aj to, čo má oblečené, kde sa nachádza, prostredie ktoré si vyberie, štvrť, v ktorej sa pohybuje. Nechávam ľudí pri fotení sa voľne pohybovať, pozerať sa kamkoľvek, neštylizujem ich. Často sa práve vtedy absolútne uvoľnia a prestanú vnímať moju prítomnosť.“ MNO VOJTEK JARO 010 resizePokračovanie výstavy Strieborné tváre II je rovnako súborom tridsiatich fotografií a predstavuje slovenských režisérov, kameramanov, scenáristov i osobností z ďalších profesií, ktoré väčšinou stoja v pozadí filmu. Pre návštevníkov je príležitosťou, ako sa s nimi zoznámiť. Na jej druhej časti uvidia tiež režisérov Juraja Jakubiska, Dušana Rapoša, Stanislava Párnického, Juraja Nvotu, Róberta Švedu, dokumentaristov Mareka Kuboša, Ivana Ostrochovského, scenáristky Lauru Sivákovú či Janu Skořepovú a mnohých ďalších.

 

Výstavu organizujú Slovenský filmový ústav a Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF), jej kurátorkou je Michaela Bosáková zo SEDF. Výstava bude otvorená denne počas premietania, vstup je voľný.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.