Semmelweis (Maďarsko, 2023)

SemmelweisSemmelweis
Dráma / Historický / Romantický, 127 minút
Réžia: Lajos Koltai. Scenár: Balázs Maruszki. Kamera: András Nagy. Strih: Zoltán Kovács. Hudba: Atti Pacsay. Hrajú: Miklós H. Vecsei, Katica Nagy, László Gálffi, Tamás K. Kovács, Ferenc Elek, Attila Csapó, Blanka Mészáros, Anna Györgyi, István Znamenák, Kornél Simon, Toma Hrisztov, Márton Patkós, Emőke Zsigmond, Tulián Aczél, Károly Hajduk, Ferenc Lengyel, Nelli Szűcs, Péter Krisztián Andorai, Kristóf Solymos, Gábor Dávid Nádas
Slovenská premiéra: 14. marec 2024
Semmelweis. Dnes si ho pamätáme ako legendu: odvážny a nemilosrdný, muž plný vedomostí a túžby po pravde. Nie nadarmo ho nazývajú záchrancom matiek. V jeho vlastnej dobe sa však naňho pozeralo úplne inak. Ostatní lekári, s ktorými pracoval na viedenskej pôrodníckej klinike, ho považovali za šialenca: nezaujímali ho pôžitky cisárskeho mesta, žil len pre svoju prácu. Rakúski lekári ho považovali za neznesiteľne násilníckeho: mal na zreteli len jeden cieľ, zdravie matiek, ktoré mu boli zverené do starostlivosti, a v záujme tejto posvätnej veci prekračoval všetky hranice, porušoval všetky pravidlá. A pre svojho šéfa, prednostu kliniky, bol živým, nepríjemným svedomím: ak bola totiž teória doktora Semmelweisa pravdivá a pôrodníci šírili chorobu, ktorá zabila toľko žien, potom boli všetci vrahovia… A po jeho boku pracovala pôrodná asistentka, ktorá v ňom videla to, čo nikto iný: človeka, ktorý chcel lásku a pokoj.
Foto: Vertigo Distribution

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.