Agáva (Slovenská republika 2016)

agava-1291 minút.
Scenár a réžia: Ondrej Šulaj. Kamera: Tomáš Stanek. Strih: Alena Spustová. Hudba: Michal Pavlíček. Účinkujú: Milan Kňažko, Katarína Šafaříková, Marek Geišberg, Milan Lasica, Diana Mórová, Attila Mokos, Pavol Šimun, Éva Bandor, Branislav Deák, Zuzana Porubjaková, Ivana Kuxová, Martin Nahálka, Zuzana Konečná, Lukáš Latinák, Zuzana Šebová, Mária Breinerová-Mačáková, Rebeka Poláková, Róbert Jakab, Juraj Kemka, Miro Noga, Vlado Zboroň, Jana Kovalčíková, Jan Révai a ďalší.
Slovenská premiéra 31. marca 2016
Scenárista, dramatik, divadelný a televízny režisér, pedagóg, dekan filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave, 66-ročný Ondrej Šulaj debutuje ako filmový režisér drámou na námet druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka. Ľúbostný príbeh nešťastnej lásky sa odohráva v prelomovom období tesne po druhej svetovej vojne, vpredvečer boľševického februárového puču. „Moje prvé tvorivé stretnutie s prózou Ladislava Balleka sa udialo koncom sedemdesiatych rokov, vtedy som na podnet Ľubomíra Feldeka pripravil pre Poetický súbor Novej scény divadelnú adaptáciu románu Pomocník. Koncom sedemdesiatych rokov som na základe Ballekovej prózy taktiež začal pracovať na filmovom scenári. Pomocník bol môj prvý realizovaný filmový scenár. Môj vstup do hranej kinematografie sa teda uskutočnil práve prostredníctvom literatúry, ktorá je presiaknutá silným príbehom, nevšednou atmosférou pohraničného južanského mesta Palánk, vyhranenými, detailne prepracovanými charaktermi a dramatickými situáciami zasadenými do konfliktných povojnových rokov,“ povedal na margo svojej prvotiny debutant.
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.