Armáda zlodejov (Army of Thieves)

Zlodeji resizeSebastian Schlencht-Wöhnert (Matthias Schweighöfer) je pomerne nemotorný bankový úradník, žijúci každodennou rutinou osamelo a nudne. Vrcholom jeho dňa býva spravidla obedňajšie jedenie sendviča niekde v uličke pred bankou. Teda, až kým divákovi neodhalí svoju druhú osobnosť, neskôr známu pod aliasom Ludwig Dieter, zámočníckeho majstra schopného zdolať zabezpečenie aj toho najbezpečnejšie sa tváriaceho trezora. Nahráva inštruktážne videá pre youtube, avšak poslucháčov má žalostne málo. A keď už sa nejaký z nich konečne objaví, nájde v jeho komentári pozvánku na svojrázny turnaj ľudí s veľmi podobným talentom...

S uchom prilepeným ku kovovej stene trezora vníma každý záchvev rozpohybovaného mechanizmu, aby odhalil tú správnu kombináciu na Zlodeji4 resizeotvorenie. Výkon, ktorý na turnaji odvedie, je však akýmsi úspešným pracovným pohovorom. Volá sa Gwendoline Starr (Nathalie Emmanuel). Je nádherná – akýsi Sebastianov ideál romantickej lásky. Nebezpečná, keď dôjde na fyzickú konfrontáciu s protivníkmi. Vo voľnom čase kradne šperky nie ani tak pre vlastné obohatenie sa, ale skôr aby získala vo svojom odbore status legendy. A hľadá niekoho do svojho zlodejského tímu... Hlavným lákadlom pre Sebastiana majú byť tri trezory v Paríži, Prahe a v St. Moritzi, vo Švajčiarsku. Všetky do jedného navrhnuté Hansom Wagnerom, tvorcom ktorého Sebastian obdivuje, a ktorý sa pri ich konštrukcií veľavýznamne inšpiroval jednotlivými dielmi operného cyklu Prsteň Nibelungov svojho menovca Richarda Wagnera.

Zvyšok tímu predstavuje roztomilá hackerka Korina Dominguezová (Ruby O. Fee), Zlodeji2 resizesvojho času prekonávajúca zabezpečenie filmového štúdia Disney, aby si jej milovaný súrodenec mohol skôr pozrieť druhý diel Pirátov z Karibiku. Niekdajší „parkovač“ áut pre zákazníkov luxusných hotelov Rolph (Guz Khan), čo si neraz s požičaným dopravným prostriedkom dovolil vykonať aj nejakú tú šoférsku asistenciu pri práve prebiehajúcej lúpeži, kým nebol majiteľ v dohľade. A „svaly“ reprezentuje teraz už síce pochybne dospelý, ale kedysi dávno vo svojich školáckych časoch šikanovaný chlapec Brad Cage (Stuart Martin), ktorému zásadne zmenil život pohľad na vo väzení cvičiaceho Nicolasa Cagea vo filme Con Air... Tím protihráčov predstavuje pomerne hysterický inšpektor Interpolu Delacroix (Jonathan Cohen), večne dýchajúci rebelujúcej Gwendoline na chrbát a kontrastne k nemu stoicky pokojná Beatrix (Noémie Nakai), v kritických chvíľach nikdy nestrácajúca hlavu.

Zlodeji11 resizeArmáda zlodejov predstaviteľa hlavnej úlohy a tiež režiséra Matthiasa Schweighöfera je príjemným, naivne zromantizovaným, zábavne brakovým dobrodružstvom so svojráznym lupičom-gentlemanom v centre diváckej pozornosti. Trezory v príbehu sú pri tom nositeľmi vlastných, na hlavnej zápletke nezávislých príbehov a významov - podobne, ako disponovali rôzne historické rekvizity vlastnými príbehmi a významami v dobrodružstvách napríklad Indianu Jonesa. Scenár Shaya Hattena, na ktorého námete sa spolupodieľal tiež Zack Snyder, úzko prepája hlavnú zlodejskú zápletku s fiktívnym pozadím vzniku tria ikonických trezorov. Tie v sebe zas pre zmenu zahŕňajú intertextové odkazy na Richardom Wagnerom zaznamenané mytologické príbehy. Všetko sa to vzájomne prelína a dopĺňa, graduje divácky záujem, či pohráva sa s diváckym očakávaním. Málokto by ale odhadoval, že Armáda zlodejov je v skutočnosti prequelom, respektíve akýmsi spin-offom Zlodeji12 resizejednej z kľúčových postáv akčného apokalyptického hororu Zacka Snydera Armáda mŕtvych, nakrúteného tiež v roku 2021. Medzi obomi filmami je dosť zásadný žánrový rozdiel.

Zatiaľ, čo Armáda mŕtvych svoj príbeh stavala na osvedčených príbehových vzorcoch elegantnej zlodejskej ságy Dannyho jedenástka, kombinovanej s neskoršími spoločenskými zombie „satirami“ Georgea A. Romera, Armáda zlodejov otvorene priznáva inšpiráciu Lúpežou po taliansky – či už originálom Petera Collinsona s Michaelom Caineom z roku 1969 alebo jeho sympatickým remakeom v réžií F. Garyho Graya z roku 2003. Zombíci sú v Schweighöferovom filme zastúpení len veľmi skromne v rámci záberov zo spravodajstva alebo v protagonistových občasných úzkostlivých snoch. Kým zlodeji „operujú“ v Európe, tá správna zombie apokalypsa sa deje v americkej Zlodeji3 resizeNevade. Divák sa tak nemusí obávať nečakaných krvavostí – a vlastne by sa do inak príjemne veselej, ľahkovážnej krimi historky s podstatne jemnejšími naratívnymi kontúrami ani nehodili. Vyvolávajú však otázky, aký filmový žáner sa tvorcovia asi pokúsia preskúmať nabudúce, pri prípadnom ďalšom prírastku do série. Údajne je totiž pre rok 2022 v pláne aj anime s podtitulom Lost Vegas.

Kamera Bernharda Jaspera sa pomerne elegantne pokúša zaznamenať lúpežnícke triky hlavných postáv na rôznych miestach Európy aj s dôrazom na ich charakteristické „landmarky“. V kontaktnej akcií sa dosť spolieha na zábery z ruky, rýchly a možno trošku zámerne neprehľadný strih Alexandera Bernera. Občas sa snaží imitovať štýl akcie, aký definoval Zack Snyder v predchádzajúcom filme. Nedarí sa jej to však rovnako efektívne. Zlodeji6 resizeVzhľadom na to, že Armáda zlodejov sa orientuje na žánrovo odlišné triky postáv a tvorcov, drobné choreografické nedostatky zase toľko „nebolia“. Za to je akcia sem-tam efektne nahradená pútavými CGI animovanými vhľadmi do posúvajúceho sa vnútorného mechanizmu zložitých zámkov jednotlivých trezorov. Hudba Stevea Mazzara a Hansa Zimmera dodáva humorným scénam ľahkosť a príjemný ústredný motív hlavnému protagonistovi. Nejeden divák si ho možno bude pohvizdovať ešte chvíľu potom, čo sa pred jeho očami „odrolujú“ záverečné titulky.

Režisér prenecháva v príbehu väčší priestor komediálnym gagom. Niekedy to funguje na univerzálnej úrovni, no snaha o vtip sa predsa len stane občas až... Ako to len vyjadriť dostatočne korektne? Skrátka, príliš nemeckou - vzhľadom na to, že sa jedná o medzinárodnú koprodukciu. Prvej polovici príbehu tiež trochu chýba správna dynamika. Zlodeji8 resizeAby neskôr – obzvlášť pri hľadaní spôsobov, ako prekonať zabezpečenie druhého z trezorov – film zrazu chytil druhý dych. Dejová príbuznosť s jednou z Wagnerových opier v určitej konkrétnej scéne nechá Sebastiana interpretovať a nahlas vysloviť pár kľúčových tém ako strata lásky, či zrada. S miernym zneistením diváka v do tej chvíle pomerne prehľadných vzťahových väzbách, rázom príbeh eskaluje na dynamickejšiu úroveň a už ho nepustí. Aj keď, úprimne, nebyť neočakávaných komplikácií v súvislosti s postupne prekonávanými trezormi, zaslúžila by si Armáda zlodejov predsa len ešte o niečo výraznejšieho antagonistu... A inak môže záujem stredoeurópskeho diváka o snímku prehĺbiť aj fakt, že počas nakrúcania v Prahe na jej tvorbe spolupracovalo veľa domácich filmárov.

Zlodeji7 resizeArmáda zlodejov (Army of Thieves), Nemecko, USA, 2021
Dĺžka: 127 minút
Réžia: Matthias Schweighöfer
Scenár: Shay Hatten
Kamera: Bernhard Jasper
Hudba: Steve Mazzaro, Hans Zimmer
Strih: Alexander Berner
Zvuk: Viktor Prášil, Tim Cavagin
Scénografia: Christian Eisele, Martin Vačkář
Masky: Linda Eisenhamerová, Gabriela Poláková
Kostýmy: Stephanie Portnoy Porter
Producenti: Deborah Snyder, Zack Snyder, Wesley Coller, Matthias Schweighöfer, Dan Maag
Hrajú: Matthias Schweighöfer, Nathalie Emmanuel, Ruby O. Fee, Stuart Martin, Guz Khan, Jonathan Cohen, Noémie Nakai, Christian Steyer, Dan Bradford, Tonya Graves, Trent Garrett, Barbara Meier, Peter Simonischek, Pavel Gajdoš, Lukáš Duy Anh Tran, Ted Otis, Hana Frejková, Jim High, David Bowles, Jan Nemejovský, Amy Huck, Iva Šindelková, Dave Bautista
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.