Séria Divergencia: Experiment (The Divergent Series: Allegiant)

Seria11 resizeKonečne sme sa dočkali. Aj tak môže divák zvolať, keď na filmové plátna dorazí záverečná časť jeho obľúbenej série. V tomto prípade je to Séria Divergencia: Experiment podľa úspešnej americkej sci fi trilógie, pod ktorú sa podpísala Veronica Roth.

Po zhliadnutí filmu, ktorý sa podstatne líši od knižnej predlohy, prípadne po podrobnejšom preštudovaní materiálov na internete, však človek zistí, že nakoniec sa producenti rozhodli pre zaužívanú „módu“ nakrútiť  tretiu časť ako Seria2 resizedva filmy. Čiže úplný filmový záver uvidíme pravdepodobne až o rok v lete. Mimochodom, oficiálnu premiéru na Slovensku plánoval distributér na 17. marca, ale niektoré filmové multiplexy zaradili film už o týždeň skôr.
Podobne ako v druhej časti sa réžie ujal opäť Robert Schwentke (Nemec pôsobiaci v USA, tvorca filmov ako Tajomný let, Red či Zaľúbený v čase), kamery Florian Ballhaus a hudby Joseph Trapanese. Scenáristov však vymenili a nastavili primeranú dĺžku okolo dvoch hodín, oproti predchádzajúcim častiam (druhá mala až 158 minút).

I tak však ročné pauzy medzi jednotlivými časťami robia svoje s pamäťou, treba teda opäť pripomenúť, že dej sa odohráva v bližšie neurčenej postapokalyptickej budúcnosti Seria6 resizedystopického (opak utopického-ideálneho) sveta na území mesta Chicago. Je oddelené vysokým múrom od zvyšku sveta, ktorý pravdepodobne po atómovej vojne nejestvuje. Spoločnosť sa delí na frakcie. Mladí ľudia vo veku šesťnásť rokov opúšťajú rodinu, aby sa stali členmi niektorej z nich. Hrdinka príbehu Tris (Shailen Woodley) však pri vstupnom teste zistí, že má predpoklady pre viacero frakcií, jej myslenie je nepredvídateľné a tým predstavuje ohrozenie pre tých, ktorí chcú všetkým manipulovať. Je divergentná, odlišná a teda odsúdená na likvidáciu. Spolu s priateľom Tobiasom (Theo James), prezývaný „štvorka“, sa rozhodne zapojiť do vzbury, ktorú vedie jeho matka Evelyn (Naomi Wats).

Zároveň ju však prenasleduje pocit viny za stupňujúce sa Seria9 resizenásilie a vražednú pomstychtivosť davu. Chce zastaviť krviprelievanie a vydá sa preto s niekoľkými priateľmi do zakázanej zóny, za múr. Verí, že tam nájde niekoho, kto im pomôže a odpovie na otázky, ktoré ju prenasledujú. Zažije šok, keď sa dozvie, že celý dovtedajší život, ako ho poznala, bol iba starostlivo naplánovaný a sledovaný pokus záchrany a obnovy ľudského genofondu, poškodeného radiáciou, ktorý však nevyšiel. Ale ešte viac ju šokuje skutočnosť, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Pretrvávajú predsudky, boj o moc a peniaze, nenávisť, zlo a riešenie je v nedohľadne. Navyše, hlavný experimentátor David  (Jeff Daniels) sa čoraz viac cíti ako stvoriteľ nového sveta a má k dispozícii chemikáliu, ktorá dokáže ľudí zbaviť spomienok i identity a urobiť z nich ľahko ovplyvniteľnú masu. Čo ak ju použije?

Seria12 resizeFilm Experiment sa usiluje, aby si na svoje prišli aj diváci, ktorí nepoznajú predchádzajúce diely, tobôž knihy.  Ponúka im pohľad na lásku Tris a Tobiasa, ale aj na  komplikované vzťahy, ktoré vládnu medzi Tris a jej bratom Calebom (Ansel Elgort), Tobiasom a jeho matkou Evelyn, či na vývoj postavy šikovného, ale nesmierne zákerného Petra (Miles Teller) a na hru, ktorú rozohráva David so svojím stvoriteľským komplexom. To všetko v kulisách  postapokalyptického sveta. Teda nechýba periféria zamorená radiáciou, statoční a trpiaci bojovníci za „krajší zajtrajšok“, ktorí sa celý život bavia reality show v priamom prenose – sledovaním „experimentu Chicago“, úžasná technika a nádhera „horných desaťtisíc“, Seria4 resizedelenie ľudí na menejcenných „poškodených“ a na „zdravých“, ktorí majú právo rozhodovať o tých druhých a o tom čo je či nie je správne.

Akýmsi kompasom  pre čitateľa i diváka sú názvy jednotlivých častí série: Divergencia – Odlišnosť, Rezistencia – Odpor a Experiment –  Pokus. Asi najviac oslovila prvá časť, kde jej mladí hrdinovia ešte len hľadajú svoje miesto v živote. V druhej sa už musia vyrovnávať s nečakanými problémami a úzkosťou z existencie ako takej. V  tretej , záverečnej časti Seria8 resizesérie, asi najviac cítiť dezilúziu mladej generácie. Slovami Tris: „Vtedy sme ešte netušili, že odhalené tajomstvo rozvráti všetko, čomu sme kedy verili. Naše frakcie, naša totožnosť, všetko bol iba klam...“ V súčasnosti sme ešte nezažili skutočnú apokalypsu, ešte sa nemusíme vyrovnávať s otázkou pretrvávajúcej radiácie, vyhynutia ľudstva a poškodeného ľudského genofondu, ale už máme problémy, s ktorými sa stretávajú protagonisti série Divergencia. Či je to vražedná nenávisť, túžba po moci a peniazoch, manipulácia druhými, absencia akéhokoľvek súcitu, empatie, psychopatia na najvyššej úrovni atď. Čo bude ďalej?

Takéto pocity  dnes  prežívajú  mnohí mladí ľudia, bez ohľadu Seria10 resizena štátnu príslušnosť, rasu či náboženstvo. Reflektovala ich svojím spôsobom aj mimoriadne úspešná knižná i filmová séria Hry o život a aj Divergencia. I keď  práve s jej záverom mala Veronika Roth problém. Chcela sa vyhnúť happy endu, čo sa filmovým producentom sotva pozdávalo. Štyria noví scenáristi sa teda pokúsili o novú variáciu príbehu a vyšlo im z toho klišé. Uvidíme, čo si vymyslia do skutočne poslednej časti série Divergencie. A hlavne, ako na to zareagujú mladí diváci, ktorí sú jej cieľovou skupinou a oddanými fanúšikmi.
 
Seria7 resizeSéria Divergencia: Experiment (The Divergent Series: Allegiant), USA , 2016
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Robert Schwentke
Knižná predloha: Veronica Roth
Scenár: Noah Oppenheim, Adam Cooper,  Stephen Chbosky, Bill Colage
Kamera:Florian Ballhaus
Hudba: Joseph Trapanese
Hrajú Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts, Zoë Kravitz, Miles Teller, Ben Levin, Jeff Daniels, Ansel Elgort , Octavia Spencer, Bill Skarsgrod a iní
Distribúcia v SR: Forum Film
Premiéra v SR: 17. marca 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.